SOUHRN-Česko s euroobligacemi splní letošní plán půjček

07.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Objem emise euroobligací 2 mld eur, splatnost duben...

...2021

* Konečná cena 105 bps nad středovými swapy

* Česko tak splní letošní plán půjček 280 mld Kč -MF

LONDÝN, 7.září (Reuters) - Česko se v pondělí přiblížilo splnění letošního plánu půjček, když vydalo emisi euroobligací za 2 miliardy eur, a využilo tak zlepšeného výhledu svých závazků v návaznosti na chystané reformy veřejných financí.

Vydané 10leté dluhopisy nesou pevný kupon 3,625 procenta, přičemž konečná cena emise klesla až na 105 bazických bodů nad středovými swapy z původně uváděných 115 až 120 bodů, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Poptávka činila při uzavření objednávek 5,3 miliardy eur.

"Realizací emise došlo k pokrytí zbytkové výpůjční potřeby státu pro rok 2010 a pro první měsíce roku 2011. Jako vysoce pozitivní hodnotíme vysokou poptávku ze zahraničí a její rovnoměrné geografické rozložení v rámci EU," uvedl náměstek ministra financí Jan Gregor.

Ministerstvo ještě letos plánuje korunové dluhopisy za 43 miliard korun, přičemž od začátku roku vydalo podle výpočtů Reuters obligace za 130 miliard.

Letos v dubnu stát od vydání euroobligací upustil kvůli situaci na trzích, jež vyplašila nejistota kolem řeckého dluhu.

Ratingové agentury Fitch a Standard & Poor's shodně zlepšily výhled změny hodnocení závazků České republiky na "pozitivní", přičemž v obou případech odkazovaly na reformy veřejných financí, jež chystá středopravá vláda Petra Nečase. [ID:nKOR452276] [ID:nKOR060815]

"Letošní potřeby financování se jeví jako dobře pokryté, když čtvrtý kvartál nepřináší žádný významný tlak, pokud jde o emise dluhopisů," uvedl dealer Komerční banky Dalimil Vyškovský.

Vedoucími manažery emise eurobondu jsou Deutsche Bank, Barclays Capital a Česká spořitelna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK