Akcie v Tokiu po výběru zisků oslabily, klesá také euro

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. září (ČTK) - Japonské akcie dnes neudržely silný pondělní růst a znovu se vydaly dolů, podle analytiků je ale za poklesem především snaha vybírat zisky. Hlavní index ale setrvává nad klíčovou hranicí předchozího odporu. Na devizových trzích oslabuje euro, které doplácí na přetrvávající obavy kolem zdraví evropských bank.

Hlavní index Nikkei 225 si odepsal 75,32 bodu a den uzavřel poklesem o 0,8 procenta na rovných 9226 bodech. Udržel se však nad pětadvacetidenním klouzavým průměrem, který je nyní blízko 9210 bodů. Tato hranice přitom až do pondělí fungovala jako silný odpor. Širší index Topix dnes klesl o 0,5 procenta na 834,92 bodu.

Japonské akcie čtyři dny po sobě zpevňovaly a růstovou sérii v pondělí zakončily výstupem na zhruba třítýdenní maximum. K dnešnímu poklesu mimo jiné přispěla situace na devizových trzích, kde kurz japonského jenu zatím nejeví žádné známky oslabování. Technická analýza nicméně ukazuje, že když poleví vlna vybírání zisků, akcie mohou obnovit růst.

Na devizových trzích se vedle přetrvávajícího růstu kurzu jenu tentokrát zájem investorů soustředil na euro. To se po výstupu na třítýdenní maximum vůči dolaru vrátilo k poklesu. Podle komentátorů mohl k poklesu kurzu eura přispět článek v listu The Wall Street Journal, který se zabývá riziky v evropském bankovním sektoru. Německá bankovní asociace navíc v pondělí uvedla, že deset největších bank v Německu by podle nových pravidel Basel III mohlo potřebovat dodatečný kapitál až za 105 miliard eur (zhruba 2,6 bilionu Kč).

Pozornost k sobě poutal rovněž australský dolar, a to kvůli komentářům tamní centrální banky. Ta podle očekávání nechala základní úrok na 4,5 procenta, naznačila však, že určité problémy by mohl způsobit ekonomický vývoj v zahraničí. Centrální banka až dosud hospodářské vyhlídky Austrálie hodnotila příznivě.

Euro vůči dolaru v pondělí vystoupilo až na 1,2920 USD, nyní ale testuje hranici podpory, která je blízko 1,2798 USD. Dolar k jenu oslabil o 0,1 procenta na 84,10 JPY a setrvává blízko nejnižších hodnot za posledních 15 let. Dolarový index vzrostl o 0,4 procenta na 82,403 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK