Pražská burza oslabila, dolů ji táhne Telefónica O2

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Pražská burza dopoledne pokračovala v oslabování, hlavní index PX ztratil 0,86 procenta na 1152 bodů. Na poklesu se opět výrazně podílí operátor Telefónica O2 a energetická společnost ČEZ, v systému nejobchodovanějších akcií SPAD však klesá naprostá většina titulů, vyplývá z informací burzy. Podle serveru Patria Online pokles zasáhl všechny evropské trhy.

Emise Telefónica O2 dopoledne oslabila o 1,70 procenta na 3889,30 Kč. Akcie ČEZ si odepsaly 0,66 procenta na 829 Kč. Klesaly také obě banky, cenné papíry Erste Bank ztratily 0,46 procenta na 734,60 Kč a Komerční banky klesla o 1,22 procenta na 4050 Kč.

Tereza Špačková ze společnosti Patria Direct uvedla, že pražskou burzu opět tíží zejména akcie Telefóniky O2. "Aktuálně titul klesá po zprávě o možné pokutě a šetření ÚOHS kvůli podezření z manipulace ceny internetového připojení," uvedla.

Josef Dudek z Fio banky ráno předpověděl, že pražská burza zamíří pravděpodobně lehce dolů poté, co mírné ztráty zaznamenala většina asijských burz a do záporného teritoria se při otevření vydají rovněž západoevropské burzy. Podle něj by se však odpoledne s návratem zámořských investorů mohla zvýšit aktivita i na pražské burze.

Petr Žabža ze společnosti Patria Direct míní, že hlavním důvodem současného poklesu evropských trhů je vlna stávek, která aktuálně či v blízké budoucnosti v Evropě bude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK