Philips prodá svému penzijnímu fondu zbývající podíl ve firmě NXP

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 7. září (ČTK) - Nizozemský výrobce elektroniky Philips prodá svůj zbývající podíl ve společnosti NXP Semiconductors svému penzijnímu fondu v Británii. Vzhledem k tomu, že fond se potýká s nedostatkem peněz, Philips mu poskytne příspěvek 350 milionů eur (asi 8,6 miliardy Kč), z něhož fond podíl zaplatí. Philips pak z prodeje podílu ve třetím čtvrtletí zaúčtuje mimořádný výnos 140 milionů eur (asi 3,5 miliardy Kč).

Philips měl ve výrobci polovodičů NXP Semiconductors podíl 19,9 procenta akcií. Firma ale v srpnu prodala akcie na burze v New Yorku, čímž se podíl Philipsu naředil. Philips neuvedl, jak velký podíl prodává, podle agentury Reuters by to po naředění původního podílu mělo být asi 17 procent akcií firmy.

Společnost NXP Semiconductors byla založena v roce 2006, když konsorcium zastupující firmy soukromého kapitálu od Philipsu koupilo 80,1 procenta jeho divize výroby čipů. Vstup na burzu ale nebyl pro NXP příliš úspěšný a prodejem akcií si podnik zajistil méně peněz, než plánoval. Akcie NXP naposledy uzavřely na 11,89 USD, což je více než 15 procent pod cenou, za kterou se 5. srpna začaly v New Yorku obchodovat.

Philips ve své výsledkové zprávě o hospodaření za rok 2009 uvedl, že zkoumá možnosti financování svých penzijních fondů v USA a Velké Británii, které jsou oba v deficitu. Philips ale neuvedl, kolik peněz v jeho britském penzijním fondu chybí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK