Na Vysočině bude zrušena vlaková trať M. Budějovice - Jemnice

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 7. září (ČTK) - Jihlava 7. září (ČTK) - Na Vysočině bude koncem roku zrušena více než stoletá železniční trať mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí na Třebíčsku. Jezdí tam málo vytížené vlaky a státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) už na tuto trať nechce doplácet. Osobní spoje ve všedních dnech se kraj chystá nahradit autobusy, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Libor Joukl.

Provoz 21 kilometrů dlouhé jednokolejné trati stojí ročně celkem 12,5 milionu korun, zatímco tržby se pohybují jen kolem jednoho milionu. "Podle informací, které jsou k dnešku, buďto s novým grafikonem nebo s novým rokem tam nebude jezdit vlak," řekl Joukl.

Podle informací ministerstva dopravy potrvají jednání s kraji o prodělečných regionálních tratích do konce září. Podle Jakuba Ptačinského z tiskového oddělení ministerstva se zatím zúčastnění shodují v tom, že nemá cenu platit prázdné vlaky. Podle něj ale ministerstvo nenakazuje něco rušit. "Konečná úprava spojů je v režii kraje, který má objednávku s Českými drahami," uvedl. Podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka ale kraj nemůže držet trať, pokud ji nebude financovat SŽDC.

Mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí jezdí nákladní vlak dvakrát v týdnu. Osobních vlaků je denně sedm párů, v průměru jimi cestuje 199 lidí. Souběžně s dráhou vede krajská silnice II. třídy. V dosahu dvou kilometrů od dráhy se nachází 11 obcí a měst.

Dráha byla postavena v roce 1896 a je památkově chráněna. O jejím dalším využití se už vedení kraje začalo domlouvat se starosty. Podle dosavadních úvah by tam vlaky mohl provozovat soukromý dopravce nebo by trať mohla být přestavěna na cyklostezku. "Předpokládám, že stát se k případné investici neotočí zády," řekl Joukl.

Podle Joukla se kvůli úsporným opatřením vlády původně jednalo o zrušení čtyř tratí na Vysočině. V celé zemi se podle něj jedná o několika desítkách tratí, u nichž roční poplatek za využití dopravní cesty nepřesahuje jeden milion korun. Na trati Budějovice - Jemnice vybírá správa dopravní cesty ročně kolem 659.000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK