Na opravu pěti silnic potřebuje Liberecký kraj 1,3 mld.Kč

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 7. září (ČTK) - Na opravu pěti nejvíce poškozených silnic při srpnové povodni potřebuje Liberecký kraj 1,3 miliardy korun. Silnice jsou zcela zničené včetně inženýrských sítí a opěrných zdí. Přestože tři z nich jsou silnice III. třídy, pro obce jsou klíčové, řekl dnes novinářům náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Martin Sepp. Kraj chce proto nechat zpracovat projektovou dokumentaci tak, aby na jaře příštího roku mohl zahájit rekonstrukce. Zatím ale není jasné, jak je bude financovat.

Ministr dopravy Vít Bárta při své návštěvě v kraji přislíbil peníze na rekonstrukce ze Státního fondu dopravní infrastruktury, který chtěl navýšit o 3,2 miliardy Kč. To ale vláda zamítla a do fondu bylo převedeno jen 665 milionů Kč určených na opravy povodní poškozených dálnic a silnic první třídy.

O dotace na opravy svých silnic tak musí kraj žádat ministerstvo pro místní rozvoj. "To je ale zdlouhavé a navíc můžeme dostat jen polovinu a druhou musíme zajistit z vlastních zdrojů," řekl hejtman. Obává se proto, že obnova zničených komunikací bude trvat bezmála deset let, rychleji totiž kraj nedokáže zajistit spolufinancování.

Povodeň, která před měsícem zasáhla zejména Liberecko a část Českolipska, způsobila na krajských silnicích II. a III. tříd škody za 2,037 miliardy korun. Velká voda zasáhla 198 mostů, z toho 121 bylo narušeno tak, že musela být omezena jejich nosnost. "Kompletní rekonstrukci potřebuje 22 mostů, osm zničených mostů už vojáci nahradili mostními provizorii, další most budou stavět ve Vísce," řekl Sepp. Celkové škody na mostech překročily 453 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK