Rusko má podle ministryně zemědělství dostatek obilí

07.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 7. září (ČTK) - Rusko má navzdory rekordnímu letnímu suchu dostatek obilí. Uvedla to dnes ruská ministryně zemědělství Jelena Skrynniková. Dodala, že odhad zásob obilí v zemi byl zvýšen na 26 milionů tun z předchozích 21,7 milionu tun.

"Bude dostatek obilí k jídlu i ke krmení zvířat," citovala ministryni agentura Interfax. Kreml se nyní snaží uklidnit veřejnost, která již pociťuje dopad sucha na růst cen a má obavy z nedostatku obilí navzdory zákazu jeho vývozu.

Ministryně potvrdila, že letošní sklizeň obilí v Rusku by měla klesnout na 60 až 65 milionů tun z loňských 97 milionů tun. Domácí spotřebu odhadla na 77 milionů tun.

Ruská vláda kvůli suchu zablokovala vývoz obilí od 15. srpna do konce letošního roku. Ruský prezident Dmitrij Medveděv však v pondělí zopakoval, že zákaz by mohl být zrušen ještě před 31. prosincem. Medveděvova slova jsou nicméně v ostrém rozporu s posledním vyjádřením premiéra Vladimira Putina, který minulý týden řekl, že vývoz obilí se bude moci obnovit nejdříve po skončení sklizně v příštím roce.

První zákaz vývozu obilí z Ruska po 11 letech přispěl minulý měsíc k růstu světových cen pšenice na dvouletá maxima. Od počátku roku je cena pšenice vyšší asi o třetinu a proti letošnímu červnovému minimu o více než polovinu. Je ale asi 50 procent pod maximem dosaženým za potravinové krize v roce 2008.

Rusko bylo v minulých letech díky vysokým sklizním třetím největším vývozcem obilí. Na konci července však klíčové zemědělské oblasti země zasáhla vlna veder s rozsáhlými lesní požáry, což podle odhadů zničilo asi čtvrtinu úrody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK