E15: Vítěz tendru na dostavbu Temelína předá ČEZ know-how

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Vítěz soutěže na výstavbu dalších bloků jaderné elektrárny v Temelíně předá společnosti ČEZ know-how. Bude to základní podmínka tendru, píše ve svém dnešním vydání deník E15. Účastníci výběrového řízení jsou s tím podle listu srozuměni. Předání know-how umožní ČEZ elektrárnu provozovat samostatně a omezí závislost firmy na dodavateli technologií. Detaily tendru má ČEZ zveřejnit do konce roku.

Na potřebu převodu znalostí ohledně technologie, která bude v Temelíně použita, upozornil vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška. "Je to základní podmínka," řekl Bartuška.

"Bude to specifikováno v zadávací dokumentaci," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Připustil, že požadavek transferu se může projevit na vyšší ceně za výstavbu nových jaderných bloků, v konečném důsledku se prý ale vyplatí. "Je to efektivnější než být v područí někoho dalšího," vysvětlil mluvčí s tím, že je nutné vyhodnotit možná rizika.

Šéf společnosti Westinghouse, která je jedním z účastníků tendru, Anders Jackson v rozhovoru pro E15 řekl, že transfer je možný. "Pokud to bude požadavek tendru, nemáme s tím žádný problém," prohlásil Jackson.

Podle listu se tomuto požadavku přizpůsobí i další dva účastníci výběrového řízení, kterými jsou česko-ruské konsorcium Škoda JS - Atomstrojexport a francouzsko-německá Areva.

List píše, že otázkou zůstává, zda by know-how od zahraničního výrobce reaktorů mohlo být do budoucna využíváno českými společnostmi. Bartuška by to považoval za vhodnou formu podpory tuzemských firem.

Výběrové řízení na dodavatele dostavby Temelína zadal ČEZ loni, vítěz, který bude znám v roce 2012, získá od ČEZ zakázku na dva bloky v Temelíně s opcí na další tři v Dukovanech a slovenských Jaslovských Bohunicích. ČEZ by chtěl nové dva bloky uvést do provozu do roku 2020, výstavba má stát zhruba 500 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK