E15: ČD a Student Agency nabídly státu převzetí 17 tratí

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Státní podnik České dráhy (ČD) a společnost Radima Jančury Student Agency nabídly státu a krajům převzetí zhruba 17 regionálních tratí. Chtějí na nich společně provozovat osobní dopravu. Dnes o tom informoval deník E15. Nabídku, která se týká hlavně příhraničních tratí, předložily minulý týden ministerstvu dopravy. Oproti současnému stavu garantují o 40 milionů korun levnější provoz. List připomíná, že Student Agency je dlouholetý konkurent ČD.

Informaci deníku potvrdil ředitel železniční společnosti RegioJet, která spadá pod Student Agency, Jiří Schmidt. Podle něj nabídku podalo konsorcium tří firem. Dráhy mají dodat potřebné vlaky, RegioJet dostane na starost obchodní stránku projektu, manažerem dopravy bude Jan Šatava a jeho společnost Jindřichohradecké místní dráhy. Tato společnost je podle listu jedinou soukromou firmou, která na území Česka provozuje osobní železniční dopravu a zároveň vlastní i železniční tratě, jimiž jsou úzkokolejky na jihu Čech.

"Úspora na sedmnácti vybraných tratích ve výši 40 milionů korun je kupodivu úplně stejná suma, kterou ministerstvo dopravy vyčíslilo, kdyby se s kraji dohodlo na úplném zrušení vybraných tratí," dodal Schmidt.

Mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský připustil, že úřad zadal ČD a Správě železniční dopravní cesty vypracování seznamu vysoce prodělečných regionálních tratí a výsledkem byl soupis zhruba šedesáti tratí."Bylo by ale velmi předčasné mluvit o tom, že jde o seznam rušených tratí," upozornil Ptačinský.

Nabídku konsorcia podle něj vzalo ministerstvo na vědomí. "Záleží však na krajích, zda a jak ji využijí," řekl mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK