Wall Street klesá v obavách o evropské banky

08.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 8.září (Reuters) - Americké burzy v úterý vzrostly při nízkých objemech obchodů, když investoři využili oživených obav o evropské banky...

...jako záminky k prodeji akcií po silném růstu trhu z minulého týdne.

Nejvíce oslabily akcie bank, energetických firem a výrobců čipů. Někteří analytici uvedli, že pokles po nejlepším týdnu za dva měsíce ukazuje, že se trh zřejmě bude držet v užším pásmu.

"Vypadá to spíše jako konsolidace než nějaké přesvědčivé výprodeje," řekl Maier Tarlow, makléř na newyorské burze ze společnosti Raven Securities. "Myslíme si, že trh teď nabral vzestupný trend, a pokud nepřijdou opakované výprodeje při lepších objemech, budeme se tohoto názoru držet."

Na americkém akciovém trhu se zobchovalo celkem 6,07 miliardy akcií ve srovnání s denním průměrem 9,65 miliardy.

Na povrch znovu vypluly obavy o zdraví evropských bank poté, co Wall Street Journal napsal, že významní věřitelé během zátěžových testů podhodnotili držení potenciálně rizikových státních dluhopisů.

Přestože investoři uvedli, že zpráva obsahuje jen málo nových informací, stačila k tomu, aby podnítila vybírání zisků. Akcie Bank of America <BAC.N> klesly o 2,1 procenta, JP Morgan Chase & Co <JPM.N> ztratila 2,3 procenta.

"Panují obavy o zdraví evropského bankovního sektoru," řekl Tom Schader, ředitel pro obchodování americkými akciemi ze společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets. "Tento strach tak nějak přichází a odchází."

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 1,03 procenta na 10.340,69 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 1,15 procenta na 1091,84 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 1,11 procenta na 2208,89 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK