Evropské burzy budou zřejmě pokračovat v poklesu

08.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 8.září (Reuters) - Evropské burzy ve středu zřejmě navážou na předchozí ztráty po poklesu akcií na Wall Street a v Asii, tíženy čerstvými...

...obavami o finanční sílu evropských bank.

Futures na index Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:30 ukazovaly na pokles trhu o 0,4 až 0,6 procenta.

V úterý uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> poklesem o 0,4 procenta na 1061,79 bodu. Ve srovnání se začátkem letošního roku stojí pouze o 1,5 procenta výš s tím, jak si investoři stále dělají starosti o zadlužení evropských zemí a sílu ekonomického oživení.

Americké burzy v úterý při velmi nízkých objemech obchodů klesly, když investoři využili oživených obav o evropské banky jako záminky k prodeji akcií po silném růstu z minulého týdne.

Obavy o zdraví evropských bank znovu vyplyly na povrch poté, co Wall Street Journal napsal, že významní věřitelé během zátěžových testů podhodnotili držení potenciálně rizikových státních dluhopisů.

"Evropské burzy zřejmě zahájí středeční seanci v defenzivě a v nervozitě trhu kvůli stavu bank v regionu," řekl Ben Potter, analytik ze společnosti IG Markets. "Oslabování by se mohlo ukázat poněkud zdlouhavé, neméně vzhledem ke skutečnosti, že solidní růst, jejž jsme viděli během několika posledních týdnů, činí vybírání zisků beztak atraktivním."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK