DATA V KOSTCE 2-ČSÚ zvedá mezikvartální HDP za Q2 na +0,9 pct

08.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář analytika, reakci...

...trhu)

PRAHA, 8.září (Reuters) - Hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí mezikvartálně stoupl o 0,9 procenta a meziročně posílil o 2,4 procenta, uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ), jenž tak zvedl dříve udávaný rychlý odhad.

V srpnovém rychlém odhadu statistici udávali mezikvartální růst o 0,8 procenta a meziroční zvýšení o 2,2 procenta.

Údaje byly nad odhadem centrální banky, která v srpnové makroekonomické prognóze očekávala pro druhý kvartál meziroční růst HDP o 1,8 procenta.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE: HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT Q2-10/Q1-10 Q2-10/Q2-09 celková změna (pct) +0,9(+0,8) +2,4(+2,2)

* PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nKOR825240].

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Souhrn předpovědí na české makroekonomické ukazatele najdete na <CZ/ECON15>.

NEPŘEHLÉDNĚTE * Na vývoj HDP mělo výrazně pozitivní vliv zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, dopravy a podnikatelských služeb, uvedl ČSÚ. * Vyšší meziroční růst ve druhém kvartálu proti prvnímu kvartálu jde zčásti na vrub srovnávací základny, neboť dno výkonnosti bylo právě ve druhém čtvrtletí roku 2009. * Na nabídkové straně se o meziroční zvýšení reálné hrubé přidané hodnoty zasloužil zejména zpracovatelský průmysl s růstem o 3,8 procenta. Energetika posílila o 7,7 procenta a doprava o 5,3 procenta. * Naopak pokles hrubé přidané hodnoty postihl zejména stavebnictví, kde se snížila o 4,4 procenta. * Výdaje na konečnou spotřebu byly v úhrnu o 0,9 procenta vyšší než ve stejném čtvrtletí minulého roku, a přispěly tak růstu HDP v rozsahu 0,6 procentního bodu. Přírůstek zajistily zejména domácnosti meziročním růstem výdajů o 0,8 procenta. * Růst tvorby hrubého kapitálu v reálném vyjádření o 6,7 procenta zvýšil celkový výsledek HDP o 1,3 procentního bodu. * Naopak tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně nižší o 4,3 procenta. Zásoby se zvýšily v běžných cenách o 17,8 miliardy korun, zatímco v prvním kvartálu klesly o 8,0 miliardy.

KOMENTÁŘE

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"Čísla přinesla příjemné překvapení, vzhledem k německým datům se možná dalo trochu očekávat, že česká čísla budou vylepšena. Německý HDP za stejné období byl velmi vysoký, také to bylo překvapení směrem nahoru."

"Ve struktuře je možná překvapivý pozitivní příspěvek spotřeby domácností, který nebyl úplně malý. Stejně bylo překvapením na pozitivní straně oživení investiční aktivity - hrubá tvorba fixního kapitálu plus 6,7 procenta -, to je vysoké číslo. HDP nadále podporuje také zahraniční obchod, to souvisí s Německem."

REAKCE TRHU

Koruna po zveřejnění údajů mírně zpevnila na 24,695 za euro <EURCZK=> ze 24,705 před zprávou ČSÚ.

ODKAZY

Podrobná zpráva o vývoji HDP je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz

REGIONÁLNÍ SROVNÁNÍ

Slovenský HDP ve druhém čtvrtletí vzrostl o 4,7 procenta, polský stoupl o 3,5 procenta a maďarský posílil o 1,0 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK