Dolar klesá na 15leté dno k jenu; pod tlakem i euro

08.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


TOKIO, 8.září (Reuters) - Jen ve středu vyskočil na čerstvé 15leté maximum k dolaru a přiblížil se také devítiletému vrcholu vůči euru kvůli...

...zjitřeným obavám o zdraví bank v eurozóně. Hráči na trhu tak testovali ochotu japonských úřadů k intervenci.

Vytrvalé nákupy jenu ze strany investorů, kteří u japonské měny vyhledávají dočasné útočiště tváří v tvář starostem o evropské banky a obavám ze zpomalení americké ekonomiky, přispěly k prolomení klíčové opční hladiny na 83,50 jenu.

"Euro zase vypadá pochybně. Dolar bude slabý před podzimními volbami ve Spojených státech. Jen tak zůstává jako jediná měna k nákupu, zvláště poté, co (guvernér japonské centrální banky) Širakawa vydal k jenu pouze neurčité komentáře," řekl dealer nejmenované americké banky.

Guvernér Bank of Japan Masaaki Širakawa ve středu zopakoval svou neochotu k návratu ke kvantitativnímu uvolňování měnové politiky, i když naznačil, že centrální banka zvažuje možnosti, jak by mohla řešit ekonomický dopad silného jenu.

Ministr financí Jošihiko Noda znovu upozornil, že v případě potřeby přijme rozhodné kroky.

"Oficiální představitelé pronášejí nějaké komentáře a je možné, že se připravují i na intervenci. Ale trh si nemyslí, že to udělají teď," řekl dealer z japonské banky.

Dolar ve středu klesl až na 83,34 jenu <JPY=>, než se mírně zotavil na úroveň 83,60 jenu, slabší o 0,2 procenta proti závěru předchozí seance. Mnozí dealeři nyní považují za další opční bariéru 83,00 jenu za dolar.

Euro v 10:00 stagnovalo na 106,20 jenu <EURJPY=> poté, co sklouzlo až na 105,80, a hrozilo tak návratem na devítileté minimum 105,41 ze srpna.

Euro se ovšem mezitím propadlo na čerstvé historické minimum ke švýcarské měně na 1,2778 franku <EURCHF=>.

"Slabost eura je znepokojivá. Jestliže začne být euro nestabilní, mohly by přijít jeho další výprodeje vůči jenu, což by stáhlo níž i dolar k jenu," řekl dealer z nejmenované japonské obchodní společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK