VEZRE 2-Německý vývoz klesá, naznačuje zpomalení ekonomiky

08.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Německý vývoz v červenci poprvé od dubna...

...klesl

* Dovoz se také snížil, trh čekal nárůst

* Německá ekonomika poroste i nadále, ale pomaleji

(přidává souvislosti, komentáře analytiků)

BERLÍN, 8.září (Reuters) - Německý vývoz v červenci po dvou měsících výrazného růstu nečekaně klesl, a přinesl tak další signál, že chladnější světová ekonomika poněkud brzdí rozjetý průmysl země, jenž ve druhém kvartál nabral rekordní tempo.

Spolkový statistický úřad ve středu uvedl, že vývoz po očištění o sezonní faktory v červenci meziměsíčně klesl o 1,5 procenta, zatímco dovoz se snížil o 2,2 procenta.

Přebytek zahraničního obchodu největší evropské ekonomiky se tak rozšířil na 12,7 miliardy eur z nepatrně revidovaných 12,4 miliardy za červen. Ekonomové oslovení Reuters očekávali zvýšení přebytku na 12,9 miliardy eur při stagnaci vývozu a zvýšení dovozu o 0,5 procenta. <ECONDE>

"Dobrá situace v oblasti poptávky napovídá, že vzestupný trend bude pokračovat, ale tempo zotavení zpomalí. Světový obchod by měl ztratit část energie po nedávném silném růstu," řekl analytik Simon Junker z Commerzbank.

Vývoz, podpořený letošním 11procentním oslabením eura, je hlavním motorem zotavení Německa z nejhlubší poválečné recese. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí mezikvartálně vzrostla o 2,2 procenta, nejvíce od znovusjednocení země.

Ekonomové očekávají, že toto zotavení ve druhé polovině roku zpomalí, v nemalé míře kvůli matným vyhlídkám některých hlavních obchodních partnerů Německa. Mírné zbrždění navíc poslední dobou začaly naznačovat i ekonomické ukazatele.

Další vývoj oživení německé ekonomiky by měly nastínit údaje o průmyslové výrobě za červenec, jež vyjdou ve 12:00. Trh očekává její nárůst o 1,0 procenta po červnovém poklesu o 0,6 procenta. Úterní data však ukázala, že objednávky v německém průmyslu v červenci oproti očekávanému růstu klesly o 2,2 procenta. [ID:nSCH735993]

"V příštích měsících už nelze očekávat ohňostroj pozitivních ekonomických údajů," řekl Thorsten Polleit z Barclays Capital.

"V některých zemích jako ve Spojených státech a Číně růst už zpomalil. To mohou být předzvěsti zdejšího ochabujícího oživení. Německo se nemůže dlouhodobě odstřihnout od globálního cyklu."

Jiní analytici naopak uvedli, že údaje jsou volatilní a pokles vývozu je příliš nepoplašil.

"Ta čísla se silně liší měsíc od měsíce, takže bych tomuto poklesu nepřisuzoval přehnaný význam. Po neobvykle silných předchozích měsících se korekce dala čekat," řekl Dirk Schumacher z Goldman Sachs.

"Trend stále ukazuje směrem vzhůru, třebaže bude trochu slabší než ve druhém kvartále."

Německo, jež nakupuje a prodává více než polovinu svého zboží v rámci Evropské unie, bylo v letech 2003 až 2008 největším exportérem na světě, než bylo předstiženo Čínou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK