DATA V KOSTCE 4-Index spotřebitelských cen v srpnu klesl o 0,3 pct

09.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další...

...komentáře)

PRAHA, 9.září (Reuters) - Index spotřebitelských cen (CPI) v srpnu meziměsíčně klesl o 0,3 procenta po růstu stejnou měrou v červenci, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad.

Meziroční spotřebitelská inflace činila 1,9 procenta, stejně jako před měsícem.

Česká národní banka (ČNB) očekávala v poslední srpnové prognóze inflaci za minulý měsíc ve výši 2,0 procenta.

Analytici předpovídali meziměsíční pokles CPI o 0,2 procenta a meziroční vzestup cen o 2,0 procenta <CZ/ECON04> <CZ/ECON15> <ECONCZ>.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ CPI 08/10 07/10 08/09 meziměsíční změna v pct -0,3 +0,3 -0,2 meziroční změna v pct +1,9 +1,9 +0,2

* PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nWLA2536].

NEPŘEHLÉDNĚTE * Meziměsíční pokles způsobilo především snížení sezonních cen plodové zeleniny o 26,6 procenta a peckovin a bobulovin o 13,0 procenta. * Opačný vliv měl sezonní růst cen dovolených s komplexními službami o 2,5 procenta. * Z potravin stouply ceny masa o 1,1 procenta. * V meziročním srovnání měly zpomalující vliv ceny v oddíle doprava, kde růst cen pohonných hmot zmírnil na 11,2 procenta ze 13,8 v červenci. * Naopak vyšší meziroční zdražení zaznamenaly potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny ovoce stouply o 15,5 procenta oproti 8,6 procenta v červenci. V oddíle bydlení vzrostlo regulované nájemné o 17,0 procenta.

KOMENTÁŘE

PATRIK ROŽUMBERSKÝ, ANALYTIK, UNICREDIT BANK

"Je to letos teprve poprvé, co se cenová hladina z jednoho měsíce na druhý snížila. Pro osmý měsíc v roce však není pokles cen ničím výjimečným, neboť na něj tlačí některé sezonní faktory, zejména zlevňování zeleniny, oděvů a obuvi."

"Letos pomohlo i snížení cen pohonných hmot v návaznosti na pokles cen ropy na světových trzích. Stagnace meziroční hodnoty inflace na 1,9 procenta znamená, že ta tak zůstává o 0,1 procentního bodu pod odhadem ČNB."

"Stále proto platí, že brzký posun ke zpřísňování měnové politiky není na pořadu dne. Urychlit diskusi o začátku zvyšování sazeb by neměl ani překvapivý růst spotřeby domácností v prvním pololetí vyplývající z údajů o HDP."

"Tento růst zjevně nebyl natolik výrazný, aby se promítl do zvýšení inflačních tlaků. Navíc je otázkou, zdali se jeho dynamika v souvislosti s plánovanou fiskální restrikcí opět nesníží. ČNB podle nás zaujme vyčkávací taktiku. Důvod pro zvýšení sazeb zřejmě nebude mít dřív než ve druhém kvartálu příštího roku."

MARTIN LOBOTKA, ANALYTIK, ČESKÁ SPOŘITELNA

"Za meziměsíčním poklesem je pokles cen některých potravin, drobný pokles cen pohonných hmot - to jsme nečekali -, opačný vliv měly stále ještě dovolené."

"Inflace se ke konci roku dostane dále mírně nad cíl ČNB, v dalším roce ji zvedne jak další vlna deregulací - uvidíme, co elektřina, ale vypadá to, že další pokles skutečně nebude... - a vyšší daně."

"Poptávková inflace se také začíná již pomalu vracet k nule, její rychlejší návrat komplikuje o něco silnější koruna a naopak ji pomáhá rychleji oživující poptávka domácností a trh práce."

"Čísla jsou v souladu s prognózou ČNB, výhled ale dle nás vzhledem k silnější spotřebě domácností a silnějšímu růstu obecně je z hlediska prognózy ČNB proinflační. ČNB ve zvednutí sazeb může zastavit opatrnost a nejistý výhled - raději trochu víc inflace."

"Pokud ale kačka zkoriguje zpátky nad 25 (za euro), kam stále patří, mohlo by to ČNB letos vybídnout ke zvýšení sazeb. Zvýšení v listopadu je dle nás tak 50 na 50."

JIŘÍ ŠKOP, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Z pohledu struktury nepřekvapil pokles cen pohonných hmot meziměsíčně o 1,9 procenta a potravin o 0,8 procenta - po sezonním očištění +0,2 procenta. V souladu s očekáváním stagnovaly regulované ceny."

"Jediným pro nás překvapením byl pokles korigované inflace o 0,1 procenta - minus 0,2 procenta po sezonním očištění -, což nadále svědčí o absenci poptávkových tlaků do inflace."

"(Meziroční) spotřebitelská inflace se odrazila od svého dna, kterého bylo dosaženo v říjnu 2009. V současnosti se pohybuje mírně pod inflačním cílem ČNB ve výši 2,0 procenta, v posledním čtvrtletí by se mohla dostat i nad 2,0 procenta."

"Vzestup inflace by měl být umírněný, slabá spotřebitelská poptávka výraznější akceleraci růstu cen neumožní. Určité inflační tlaky lze nalézt letos z titulu dovozních cen, rostou i inflační očekávání korporací. Růst jednotkových mzdových nákladů v roce 2009 byl jen dočasný, letos by měly působit protiinflačně."

"Příští rok a v roce 2012 podpoří růst cen i vyšší daně - DPH v roce 2011 a spotřební daň na cigarety v roce 2012. Celkově tak letos očekáváme průměrnou inflaci okolo 1,5 procenta, v roce 2011 pak 2,4 procenta."

HELENA HORSKÁ, ANALYTIČKA, RAIFFEISENBANK

"Důvody poklesu překvapivé nejsou. Zlevňovaly potraviny, pohonné hmoty a oděvy s obuví. Více než polovina tohoto poklesu připadá na sezonní slevy. Meziroční inflace zůstává na červencové úrovni."

"Přestože spotřeba domácností přechodně ožila, do inflace se to nepromítá. Inflace zatím roste z důvodu loňské nízké srovnávací základy."

"S blížícím se koncem roku se inflace přehoupne nad střed inflačního cíle ČNB na úrovni 2 procent. Neznamená to, že by ČNB musela přistoupit k růstu sazeb."

ODKAZY

Podrobná zpráva o inflaci je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

SOUVISLOSTI - MĚNOVÁ POLITIKA ČNB * Centrální banka koriguje měnovou politikou meziroční inflaci, kterou chce udržet na úrovni 2 procent s tolerancí 1 procentního bodu oběma směry. * Naposledy ČNB měnila nastavení politiky 6.května, kdy rozhodla o snížení klíčové sazby o 25 bazických bodů na rekordní dno 0,75 procenta. * ČNB očekává, že meziroční spotřebitelská inflace bude ve třetím čtvrtletí příštího roku činit 1,9 procenta, ve čtvrtém čtvrtletí pak shodně 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK