OECD vyzývá k dalším stimulům kvůli zpomalení růstu

09.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ, 9.září (Reuters) - Globální zotavení zřejmě zpomaluje více, než se čekalo, když růst ochabuje v bohatých ekonomikách světa, a měnové...

...stimuly by měly být prodlouženy nebo zesíleny, ukáže-li se, že toto zpomalení není pouze přechodné, uvedla ve čtvrtek Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD).

OECD předpověděla, že ekonomický růst skupiny sedmi předních ekonomik (G7) ve třetím čtvrtletí v průměru dosáhne na roční bázi 1,4 procenta a ve čtvrtém kvartále 1,0 procenta po expanzi o 3,2 procenta v prvním a 2,5 procenta ve druhém kvartále roku.

Pro Spojené státy organizace předpovídá zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) na roční bázi o 2,0 procenta ve třetím a 1,2 procenta ve čtvrtém kvartále po růstu o 3,7 procenta a 1,6 procenta v první, respektive druhém kvartále letošního roku.

"Aktuální indikátory poukazují na zpomalení tempa zotavení světové ekonomiky, které je poněkud zřetelnější, než se původně očekávalo," uvedla OECD.

"Zatím není jasné, zda je úbytek hybné síly tohoto zotavení dočasný... nebo zda signalizuje větší jádrovou slabost v soukromých výdajích v době, kdy je odstraňována veřejná podpora," uvedla organizace sídlící v Paříži. ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Kompletní tabulku předpovědí najdete na [ID:nLDE68724H] ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Pro kombinovaný HDP Německa, Francie a Itálie OECD předpovídá prudké zpomalení růstu počítaného na roční bázi na 0,4 procenta a 0,6 procenta ve třetím, respektive čtvrtém kvartále z 5,1 procenta ve druhém čtvrtletí.

Samotná německá ekonomika, která v období od dubna do června mezikvartálně vzrostla o rekordních 2,2 procenta a na roční bázi o 9 procent, má podle prognózy OECD na roční bázi zpomalit na pouhých 0,7 procenta.

Nejnovější prognózy OECD se omezují na předpovědi vývoje HDP pro země skupiny G7, organizace nicméně dodala, že ve velkých rozvíjejících se ekonomikách zůstává růst robustní.

Na druhou stranu OECD poukázala na riziko, že nízké ceny domů a vysoká nezaměstnanost mohou brzdit zotavení domácí spotřeby.

"Je-li probíhající zpomalení dočasné, pak by odpovídající reakcí byl odklad stažení měnových stimulů o několik málo měsíců při zachování plánované rozpočtové konsolidace," uvedl hlavní ekonom OECD Pier Carlo Padoan.

"Na druhou stranu, pokud toto zpomalení odráží trvalejší síly, které tlumí aktivitu, může být třeba dodatečných měnových stimulů ve formě kvantitativního uvolňování politiky a závazku k ponechání úrokových sazeb poblíž nuly po dlouhé období," řekl.

"Tam, kde to veřejné finance umožní, by plánovaná fiskální konsolidace mohla být odložena," dodal Padoan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK