Deutsche zvažuje navýšení kapitálu až o 9 mld eur -zdroje

10.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Deutsche uvažuje o navýšení kapitálu až o 9 mld eur...

...-zdroje

* Tento krok by bance umožnil převzít Postbank -zdroje

* Pomůže posílit rozvahu podle pravidel Basel III -zdroje

* Akcie Deutsche Bank klesají o 5 procent

* Akcie Postbank rostou o 2,3 procenta

FRANKFURT, 10.září (Reuters) - Akcie Deutsche Bank <DBKGn.DE> v pátek klesaly o 5 procent po zprávě ze zdrojů, že by největší německá banka mohla navýšit kapitál až o 9 miliard eur, aby tak podpořila svou rozvahu a finanční arzenál.

Tento krok by největší německé bance umožnil zvětšit objem v době, kdy se dokončují nová, zpřísněná kapitálová pravidla pro banky, a vydláždil jí cestu k převzetí Deutsche Postbank <DPBGn.DE>, řekly ve čtvrtek večer agentuře Reuters dva zdroje obeznámené s touto záležitostí.

Deutsche Bank se k věci odmítla oficiálně vyjádřit.

Její akcie v 9:50 klesaly o 5,0 procenta, zatímco akcie Postbank rostly o 3,0 procenta.

"Posiluje to obavy o zdraví evropských finančních institucí," uvedla německá banka Close Brothers Seydler ve zprávě klientům.

Plány Deutsche Bank zatím nebyly formálně schváleny, ale takový krok - který by podle jednoho ze zdrojů mohl přijít už příští týden - by jí umožnil začít čerpat prostředky z trhů dříve, než učiní totéž celá řada konkurenčních bank.

Člen výkonné rady ECB Jürgen Stark ve středu večer na jednání s německými zákonodárci podle jednoho z účastníků schůzky řekl, že německé banky jsou nedostatečně kapitalizovány a německý bankovní systém se bude muset změnit. [ID:nBAT005656]

Německá bankovní asociace v pondělí uvedla, že 10 největších německých bank může potřebovat dodatečný kapitál v celkovém objemu až 105 miliard eur na základě kapitálových pravidel zvaných Basel III, jež mají být dokončeny a přijaty tento víkend. [ID:nLDE6850Q9]

Načasování případného navýšení kapitálu Deutsche Bank ovšem zůstává nejisté. Jiný zdroj řekl, že emise akcií by mohla trvat několik týdnů.

Deutsche Bank v souvislosti s navýšením kapitálu sonduje investiční banky, řekl jeden zdroj.

Sloučením s Postbank by Deutsche Bank získala přístup k jejím 14 milionům klientů a mohla by lépe diverzifikovat svou činnost od volatilních výnosů z investičního bankovnictví.

Pro názory analytiků prosím klikněte na [ID:LDE689081]

(Reportéři: Edward Taylor, Philipp Halstrick, Alexander Hübner a Christoph Steitz; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK