VERZE 3-Česko si v roce 2011 půjčí 250 až 270 mld korun -Kalousek

10.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Dřívější plán počítal příští rok s emisemi 305,7 mld...

...Kč

* MF chce ušetřit kratšími dluhopisy, pohyblivým kuponem

* Podrobný plán emisí bude znám v prosinci

(přidává podrobnosti, komentář dealera)

PRAHA, 10.září (Reuters) - Česko si v příštím roce půjčí méně, než dříve plánovalo, a zřejmě tak zastaví několikaletý trend stoupajících potřeb financování dluhu.

Ministr financí Miroslav Kalousek v pátek řekl, že si stát v příštím roce půjčí skrze emise obligací a státních pokladničních poukázek 250 až 270 miliard korun.

Resort financí přitom ve strategii zveřejněné loni v prosinci počítal pro rok 2011 s nárůstem hrubé výpůjční potřeby na 305,7 miliardy korun. V letošním roce se plánují půjčky za rekordních 280 miliard korun při deficitu veřejných financí na úrovni 5,3 procenta hrubého domácího produktu.

"Samozřejmě to upřesníme koncem roku, ale ta částka se bude pohybovat v rozmezí 250 až 270 miliard," řekl Kalousek agentuře Reuters v krátkém telefonickém rozhovoru.

České dluhopisy se těší přízni investorů a výnosy po celé křivce klesly na historická minima poté, co ratingové agentury zvedly výhled hodnocení závazků země v návaznosti na ambiciózní plány vládní koalice pravého středu na reformu veřejných financí. Vláda Petra Nečase chce, aby příští rok schodek veřejných financí klesl na 4,6 procenta HDP.

Emise euroobligací v objemu 2 miliard eur přilákala v pondělí poptávku ve výši 5,3 miliardy eur a konečná cena byla nižší než u srovnatelné emise v Itálii, zatímco ve středeční aukci 3letých dluhopisů na domácím trhu převýšila poptávka nabídku 3,4krát. [ID:nSCH723805] [ID:nMUL840145]

Kalousek již dříve uvedl, že chce zlevnit náklady spojené s financováním státního dluhu vydáváním dluhopisů s kratší splatností, jež mají nižší výnos, a také obligací s pohyblivým kuponem, který by se odvozoval od mezibankovní sazby PRIBOR.

Ministerstvo financí chce díky této strategii emisí v příštím roce ušetřit 4 miliardy korun ze 78 miliard plánovaných nákladů na obsluhu dluhu.

"Co se týká kratších splatností, potřeby trhu se průběžně mění. Momentálně sice směřují preference spíše k delším splatnostem s pevným kuponem, ale i kratší splatnosti by měly být bez problémů vstřebány," uvedl Dalimil Vyškovský, dluhopisový dealer z Komerční banky.

"Celkově zůstává prostředí pro korunové dluhopisy pozitivní."

Vyškovský dále řekl, že na trhu chybí dluhopisy s plovoucí sazbou, takže by je investoři mohli přijmout pozitivně.

(Reportérka: Jana Mlčochová; Autor: Robert Müller; Editoval: Jan Korselt)

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK