ECB se zlobí na Slovensko kvůli řecké pomoci -zdroje

10.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Tricheta rozčílilo slovenské "ne" úvěru pro...

...Řecko

* ECB by nepodpořila vstup země do eurozóny, kdyby to věděla

* Nepodpoří uchazeče, u nichž by hrozilo podobné riziko

Martin Šanta a Jan Strupczewski

BRATISLAVA/BRUSEL, 10.září (Reuters) - Slovensko dává špatný příklad uchazečům o vstup do eurozóny odmítnutím úvěru pro Řecko a Evropská centrální banka nepodpoří vstup dalších zemí, nebude-li si jistá, že se nezachovají podobně, měl říci prezident ECB Jean-Claude Trichet.

Zápis z posledního jednání ministrů financí členských zemí eurozóny z tohoto týdne, do něhož mohla agentura Reuters nahlédnout, ukazuje, že Tricheta rozčílilo rozhodnutí Bratislavy nepřipojit se k záchraně Řecka.

Několik představitelů Evropské unie v soukromí uvedlo, že by si na Slovensko mohly posvítit některé členské země bloku, protože jeho krok pravděpodobně zkomplikuje již tak složitá jednání o unijním rozpočtu, když ochladne ochota bohatších členů pomáhat svým chudším partnerům.

"Tricheta na posledním zasedání Eurogroup rozčílilo, že Slovensko odmítlo poskytnout Řecku dvoustranný úvěr, a řekl, že kdyby ECB věděla, že se Slovensko takhle zachová, nepodpořila by tamní přijetí eura," uvádí zápis shrnující průběh setkání.

"Dává to špatný příklad budoucím kandidátským zemím. Také (řekl), že ECB nepodpoří takové kandidáty členství v eurozóně, u nichž by hrozilo, že provedou něco podobného."

Dva zdroje z eurozóny potvrdily, že Trichet takto promluvil.

"Celkem věrně to zachycuje, co se tam řeklo," uvedl jeden zdroj.

Národní rada Slovenské republiky v srpnu rozhodla, že země nepřispěje 816 miliony eur do záchranného fondu pro Řecko, jehož celkový objem činí 110 miliard eur.

"Některé evropské instituce vyjádřily na setkání Eurogroup znepokojení ohledně slovenského postoje k řeckému úvěru. Poněvadž šlo o důvěrná jednání, nebudeme potvrzovat ani vyvracet jednotlivá prohlášení," uvedl mluvčí slovenského ministerstva financí Martin Jaroš.

ECB se k záležitosti nevyjádřila.

Banka v konvergenčních zprávách hodnotí, jak dobře plní členské země EU kritéria pro vstup do eurozóny.

Kromě inflace mezi tyto požadavky patří: schodek rozpočtu do 3 procent hrubého domácího produktu, státní dluh do 60 procent HDP, nominální dlouhodobé úrokové sazby maximálně 2 procentní body nad úrovní průměru ve třech zemích z nejnižší inflací.

Bratislava uvedla, že daňoví poplatníci země, jež má dluh pod kontrolou, by neměli být nuceni zachraňovat marnotratníky.

Nová slovenská vláda pravého středu se odmítla do řeckého záchranného plánu zapojit navzdory příslibu předchozího středolevicového kabinetu, že Bratislava Aténám také pomůže.

(Reportéři: Martin Šanta a Jan Strupczewski; Přeložil: Robert Müller)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK