Wall Street vzrostl, ekonomický výhled se zlepšuje

13.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 13.září (Reuters) - Americké indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely minulý týden sedmým růstem z osmi seancí v řadě s tím, jak se...

...situace na akciovém trhu obrací k lepšímu a nejhorší obavy investorů o ekonomiku se začínají rozptylovat.

Zisky trhu se však zakládaly na druhé nejnižší aktivitě v letošním roce.

Širší index S&P 500 se od konce srpna zotavil již téměř o 6 procent. Během minulého měsíce se akcie propadaly ve strachu, že americká ekonomika míří zpět do recese.

Na postupné zlepšování ekonomických údajů v pátek navázala také zpráva o velkoobchodních zásobách, které v červenci vzrostly největší měrou za dva roky.

"Bude to posilovat pravděpodobnost, že hrubý domácí produkt za třetí kvartál bude přinejmenším kladné číslo," řekl Bruce Bittles, hlavní investiční stratég ze společnosti Robert W. Baird & Co.

"Zničehonic se ta čísla začala měnit alespoň natolik, abychom mohli říci, že nebudeme mít druhé dno (recese), a to přitáhlo zpátky na trh spoustu peněz."

Polepšily si zejména technologické tituly s tím, jak cena ropy v pátek vyskočila o 3 procenta po nucené uzavírce největšího ropovodu, který přivádí kanadskou ropu do rafinerií na americkém Středozápadě a do klíčových zásobníků v Oklahomě.

V pondělí ráno ropa pokračovala v růstu, když přidávala 1 procento na měsíční maximum nad 77 dolarů za barel <CLc1>.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> vzrostl o 0,46 procenta na 10.462,77 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,49 procenta na 1109,55 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,28 procenta na 2242,48 bodu.

Za celý minulý týden si Dow Jones připsal 0,1 procenta, S&P 500 získal 0,5 procenta a Nasdaq přidal 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK