Ropa kvůli ropovodu a čínské výrobě vzrostla o dolar nad 77 USD

13.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 13. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes ráno výrazně posílily a americká ropa vzrostla o dolar na měsíční maximum nad 77 dolarů za barel. Ropu nyní zvedá přetrvávající uzavření jednoho z ropovodů mezi Kanadou a USA a ropný trh podpořily víkendové údaje o silném růstu čínského průmyslu.

Americká lehká ropa WTI na asijském trhu po 8:30 SELČ získala více než dolar na 77,49 dolaru za barel a dostala se nejvýše od 12. srpna. Severomořská ropa Brent posílila o tři čtvrtě dolaru na 78,80 USD.

Čínské továrny zvýšily v srpnu výrobu meziročně o 13,9 procenta, což byl výraznější růst, než se čekalo. Zpráva naznačila, že poptávka druhé největší světové ekonomiky po energii zůstává nadále silná.

Poškozený ropovod firmy Enbridge Line 6A zůstal v neděli třetí den uzavřen a datum jeho znovuotevření stanoveno nebylo, třebaže zdroj úniku se již našel. Kanada je předním vývozcem ropy do USA a ropovod 6A může zajišťovat sedm až osm procent celkového amerického dovozu.l

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 78,82 78,16 New York - Nymex WTI říjen 77,49 76,45

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK