Inflace na Slovensku v srpnu mírně zpomalila na jedno procento

13.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. září (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen na Slovensku v srpnu mírně zpomalilo. Inflace činila jedno procento, v červenci ceny zboží a služeb stouply meziročně o 1,1 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 procenta, v červenci stejným tempem naopak rostly.

Ve srovnání s loňským srpnem nejvíce zdražil alkohol a tabák, a to o 6,8 procenta. Ceny za vzdělání se zvýšily o 4,3 procenta. Ceny potravin a nealkoholických nápojů a ve zdravotnictví stouply o 3,7 procenta. Naopak nejvýrazněji, o 3,4 procenta, klesly ceny v kategorii nábytek, vybavení domácnosti a běžná údržba domu. Náklady na bydlení a energie, které mají ve spotřebním koši největší váhu, se snížily o 0,7 procenta.

Proti červenci zdražila nejvíce, o 0,3 procenta, doprava. Ceny alkoholických nápojů a tabáku, ve zdravotnictví a v odvětví různého zboží a služeb se zvýšily o 0,2 procenta. Naopak o 0,8 procenta zlevnily potraviny a nealkoholické nápoje, které jsou v rámci výpočtu inflace druhé nejdůležitější. Ceny oděvů a obuvi klesly o 0,2 procenta a náklady na bydlení a energii o 0,1 procenta.

Jádrová inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, v srpnu meziročně zpomalila na 1,2 procenta z červencových 1,4 procenta. Meziměsíčně se jádrové ceny snížily o 0,3 procenta, v červenci stouply o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK