Pražská burza dnes posílila o necelé procento, rostl ČEZ a banky

13.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Pražská burza na počátku nového týdne rostla, index PX posílil o 0,93 procenta na hodnotu 1149,4 bodu. O posílení indexu se zasloužily hlavně akcie energetické společnosti ČEZ a obou bank, zatímco ostatní emise zůstaly stranou většího zájmu investorů, vyplývá z informací burzy. Okolní evropské trhy posílily výrazněji do dvou procent, na vzestupu byla dnes prakticky celá Evropa.

Obchodům dnes objemem přes 470 milionů korun dominovala emise ČEZ, která posílila o 0,38 procenta na 824 Kč. Akcie Erste Bank zdražily o 1,64 procenta na 731 Kč a Komerční banka si připsala 1,27 procenta na rovné 4000 Kč. Cenné papíry mobilního operátora Telefónica O2 si polepšily 1,03 procenta na 392 koruny. Ostatní tituly v systému nejobchodovanějších akcií SPAD dosahovaly objemů maximálně v řádu desítek milionů korun.

Podle analytiků za všeobecným růstem evropských trhů stojí pozitivní impulz z Číny a reakce investorů na nová globální pravidla pro bankovní kapitál, na nichž se v neděli v Basileji dohodli šéfové centrálních bank a regulačních úřadů.

Podle serveru Atlantik.cz pražská burza růstem následovala evropské trhy. "Náladu dnes podpořila silná čísla z Číny poté, co průmyslová výroba za srpen vzrostla o 13,9 procenta," dodal server. Přitom v rámci indexu Stocks Europe 600 vykazoval nejvyšší zisky bankovní sektor, když trhy pozitivně zareagovaly na víkendovou shodu ohledně nových pravidel kapitálové přiměřenosti Basel III. "Banky obchodované na BCPP nicméně rostou velmi opatrně," dodal server.

Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky upozornil, že růst bank na pražské burze nebyl tak výrazný jako v západní Evropě nebo v okolních zemích. "Například maďarská OTP Bank přidává tři procenta a budapešťský index BUX díky tomu oproti pražskému PX roste dvojnásobným tempem," dodal Němý.

Tomáš Tomčány z firmy Patria Finance předpověděl, že Komerční banka i Erste Bank by měly splňovat nová pravidla pro kapitálovou přiměřenost už na začátku přechodného období v roce 2013. "Komerční banka svou silnou kapitálovou pozicí již nyní splňuje nové kapitálové požadavky bez problémů. Přechodné období se jeví jako dost dlouhé na to, aby se sledované banky mohly přizpůsobit novým požadavkům," uvedl Tomčány.

Obchody na pražské burze byly dnes mírně podprůměrné, v systému nejobchodovanějších akcií SPAD dosáhly objemu necelé 1,2 miliardy, přičemž průměrný objem za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,312 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK