Japonsko intervenuje poprvé po 6 letech proti jenu

15.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


TOKIO, 15.září (Reuters) - Japonsko ve středu poprvé za šest let vstoupilo na devizový trh a prodávalo jen ve snaze zarazit posilování domácí...

...měny, jež ohrožuje křehké ekonomické oživení.

Dolar po nesouvislých výprodejích jenu rozšířil zisky a rostl o více než 2 procenta a dva jeny nad 15leté minimum, které si zapsal na začátku seance. Není však jasné, zda bude mít vláda premiéra Naoto Kana výdrž k dlouhotrvající kampani jako při posledním zásahu na devizových trzích v letech 2003 až 2004.

Ministr financí Jošihiko Noda intervenci potvrdil s tím, že Tokio komunikuje také se zahraničními úřady. Naznačil však, že Japonsko jedná na vlastní pěst.

Představitelé americké centrální banky i ministerstva financí se k opatření Tokia odmítli bezprostředně vyjádřit.

Noda nespecifikoval, zda úřady v rámci první intervence od března 2004 nakupují dolary, ale dva dealeři uvedli, že japonská centrální banka na začátku akce zjevně nakupovala dolary na úrovni poblíž 83 jenů.

"Přijmeme rozhodné kroky včetně intervence, bude-li to nutné, a současně budeme od nynějška nadále pozorně sledovat pohyby na devizovém trhu," řekl Noda novinářům na narychlo svolané tiskové konferenci.

Dolar se na začátku seance propadl na čerstvé 15leté minimum 82,87 jenu, zatímco v 8:26 SELČ se obchodoval na 84,82 <JPY=>. <^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Další zprávy o silném jenu, intervenci: [ID:nECONJP]

PDF soubor o růstu jenu: http://r.reuters.com/zuz33p

Graf znázorňující sílu jenu: http://r.reuters.com/puw56n

Dalčí zprávy o japonské politice: [ID:nPOLJP]

Analýza politických rizik: http://r.reuters.com/jyj83n

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

(Autoři: Charlotte Cooper, Shinji Kitamura; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK