Co týden dal?

24.01.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ce se odehrálo důležitého ve světě, v České republice a na našem serveru? Přečtěte si pravidelný týdenní přehled.

Posledních 7 dní ve světě
Hlavním světovým tématem je možnost války v Iráku, postupně se proti ní zvedá odpor i ve státech, které ozbrojený zásah nejvíce podporují USA a Velkou Británii. Velkou neznámou jsou rovněž i ekonomické dopady případného konfliktu. Koncem týdne se proti válce vyslovilo i Německo a Francie. Nejvážnějším incidentem tento týden bylo zastřelení civilního zaměstnance Pentagonu v Kuvajtu. Spojené státy rovněž zvyšují svůj tlak i na Severní Koreu. Chtějí celý problém přednést před Radu bezpečnosti OSN.
V Evropské unii se odehrály tento týden dva vážnější spory. První z nich se odehrál na půdě Konventu, kde Německo s Francií přednesly svoji představu silného prezidenta EU, který by působil souběžně s Komisí EU. Proti tomu se postavili především malé státy EU a kandidátské země, včetně českých zástupců. Druhý spor se týká hlubokých rozpočtových deficitů velkých států EU. (VERZE 2-EU plísní Německo a Francii za rozpočtové deficity)

Posledních 7 dní doma
Jednoznačně nejsledovanějším českým tématem je volba prezidenta. Ve druhém kole kandidovali Jaroslava Moserová, Václav Klaus a Miloš Zeman. Přičemž do druhého a následně i třetího kola postoupila Jaroslava Moserová a Václav Klaus. Třetí volba se však podle (v době tvorby článku neoficiálních) informací nezdařila a nebyl zvolen žádný kandidát. Pravděpodobně tak bude následovat několikatýdenní období kdy se bude hledat další postup a také, zatím nenalezený, společný kandidát vládní koalice. (PŘEHLED-Profily kandidátů na prezidenta České republiky, FAKTOGRAFIE-Prezidenti Československa a Česka od roku 1918)
Teto týden pokračoval spor okolo chyby ČSÚ a sílily hlasy volající po demisi šéfky úřadu Bohaté. Ta však svoji demisi odmítla.
Před svými klienty částečně kapituloval T-mobile když oznámil, že po registraci umožní svým klientům odeslat omezený počet sms zpráv zdarma. Pro tarifní zákazníky by se mělo jednat až o 100 sms, pro twist zákazníky pak 20 sms.

Posledních 7 dní na našem serveru
Tento týden jsme pro vás ve spolupráci s firmou DS Rent připravili novou kalkulačku v sekci Leasing. Můžete si zde vypočíst měsíční splátky operativního leasingu pro osobní, resp. speciální a užitková auta.

Anketa
Anketa byla tento týden netradiční, probíhaly totiž ankety dvě. Do úterý jste se mohli vyjádřit svoji podporu Václavu Klausovi, Miloši Zemanovi nebo potencionálnímu třetímu kandidátu. Od středu jste mohli volit mezi všemi třemi oficiálními kandidáty, tedy včetně Jaroslavy Moserové. Celkem v obou anketách odpovědělo přes 1.000 návštěvníků.

 

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU