Co týden dal?

07.02.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden je pro Vás připraven souhrn událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Situaci ve světě v minulém týdnu ovlivňovaly dvě události. První z nich je pokračující spor ohledně řešení krize v Iráku a druhou obrovská tragédie vesmírného raketoplánu Columbia.

První má vliv na celosvětový mír a druhá na zkoumání vesmíru a posun stávající hranice lidského poznání. Obě jsou tragédií pro mnoho zúčastněných. Konflikt v Iráku, pakliže vyústí v otevřenou válku, si vyžádá životy mnoha tisíců lidí a zasáhne osudy statisíců. Při tragédii raketoplánu zahynulo 7 lidí, ale dotkla se srdcí milionů po celém světě. Vše pochopitelně díky médiím a pozornosti, která vesmírným misím je věnována.

Agentura Reuters se více věnovala situaci kolem Iráku, což je logické vzhledem k přímým dopadům na světové finanční trhy. Důkazy, které přinesl ministr zahraničí Powell, jsou pro někoho nedostatečné, podle jiných postačují. Strach z války se na kapitálových trzích odráží více než prokazatelně.

Posledních 7 dní u nás doma

Zdá se, že poslední týden byl pro nás z pohledu domácích událostí plný ostudy. První ostudou je ta, že politická reprezentace volená v demokratických volbách není schopna se dohodnout na kandidátovi na post prezidenta. Jak je to možné? Ptají se občané? To se opravdu ještě nenarodil čech (technicky přesnější by bylo říci "to ještě není žádný čech tak starý"), který by mohl být prezidentem celého českého lidu? Ale narodil, ale je dost starý. Jen rozepře a politické korytaření nedovolí jedné straně připustit, že ten druhý je ten správný. A tak padají jména Klaus, Rychetský, Illnerová, Wilhelm, Gott a dokonce Bolek Polívka. Nikdo ale nedostane - a to si dovolím tvrdit takřka jistě - ve třetí volbě takovou podporu, aby byl zvolen. A tak se konečně dostaneme ke slovu my, obyčejní lidé a budeme volit v přímé volbě. Pravda asi až na podzim, ale bude to NAŠE volba. A prezident? Já říkám: Václav Klaus. Uvidíme ...

Druhá ostuda je stejně hrozná. Je jím stavba hokejové haly v Praze Vysočanech. Takovou mezinárodní sportovní ostudu si přece nemůžeme dovolit! To nejsou dobré signály, která vysíláme. Že by opravdu prostředí u nás ještě mělo daleko do západních standardů? Ano, má.

Aby ostudy nebylo málo, tak ještě jedna do třetice. Je jím stávka pražských tramvajáků. Skončila neúspěchem. Jak jinak. Když se tramvajáci nedohodnou ani na jedné odborové organizaci, jak se pak chtějí dohodnout na stávce? A hodinová mzda řidiče tramvaje? Zeptejte se mladého asistenta na vysoké škole, jaký je jeho plat a on Vám řekne jaký má na stávku názor.

Z dalších událostí vybíráme: České republice nehrozí bezprostřední nebezpečí. Preventivní opatření, která byla přijata po 11. září 2001 kvůli teroristickým útokům na Spojené státy. Příčinou listopadového zřícení střechy opatovické elektrárny na Pardubicku byla zřejmě chyba v projektu při stavbě střechy v polovině padesátých let minulého století. Ukrajinec Roman Istominov, který spolu s dalšími dvěma uprchlíky vyhlásil před 14 dny v pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí hladovku ji v pátek ukončil. Investor hokejové haly ve Vysočanech, společnost Sazka, žádá od státu garanci zřejmě ve výši šesti miliard korun. Postoj české vlády k irácké krizi se nemění ani po vystoupení amerického ministra zahraničí Colina Powella v Radě bezpečnosti OSN. Česká vláda dává podle premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) přednost mírovému řešení.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem tohoto týdne rubriky FinTriky byly daně a jak na nich ušetřit. Snažíme se šetřit vaši kapsu a tak vám radíme, co všechno se dá s daňového základu odečíst a  jak tedy platit daně nižší.

Chcete od nás 1.000 korun? Jednoduché! Máte je mít! Stačí si stáhnou aktuální formuláře daňových přiznání ve formátu Microsoft Excel a my Vám za to pošleme slevovou poukázku od klenotnictví Moon ve výši 1.000 Kč.

Pokud budete hledat ten nejaktuálnější komentář, to nejaktuálnější téma dne, stačí se podívat na domovskou stránku a hned uprostřed pro vás je každý den připravený obsáhlý a podrobný článek věnující se právě nejaktuálnějším tématům ze všech oblastí světa financí. Tento týden to byly články o On-line prodeji, o certifikátech, o úvěrovém pojištění. Navíc Analýza společnosti Reuters a novinka: Interview.

Novinkou tohoto týdne jsou plně aktualizované stránky sekce ekonomika. Nejdete zde především aktuální informace z makroekonomické oblasti o inflaci, HDP, nezaměstnanosti a další nepřeberné množství čísel a údajů. 

Nezapomínáme ani na ty, kdo chtějí bydlet. I pro ně máme novinky v sekci Bydlení. Pokud chcete koupit, prodat pronajmout nemovitost, jsou tu pro Vás stránky Realit. Kdo chce bydlet a nemovitost už má, možná nemá zatím sjednáno pojištění nemovitosti. Co a jak dělat se dozvíte v sekci Pojištění. Ani na čtenáře s automobilem nezapomínáme a tak pro ně máme zajímavosti o leasingu automobilů.

Novinek máme pro Vás každý den spousty. Stačí sledovat denně naše stránky!

Anketa

Vyrovnanost výsledků ankety posledního týdne je až neuvěřitelná. Na naši otázku související s ukončením prezidentského mandátu Václava Havla "Byl Václav Havel podle Vás dobrým prezidentem" odpovědělo rekordních 860 čtenářů v neuvěřitelné shodě:


Ne
Ano

Výsledek je v podstatě nerozhodný, polovina si myslí že ano, že dobrým prezidentem byl a druhá je názoru opačného, tedy že dobrým prezidentem nebyl. Kritici vyhráli v poměru 51:49.

 

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU