Čtvrtletní zisk a tržby Oracle díky růstu trhu prudce stouply

24.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 24. března (ČTK) - Čistý zisk největšího světového výrobce podnikatelského softwaru Oracle ve třetím čtvrtletí jejího finančního roku vzrostl meziročně o 78 procent na 2,1 miliardy dolarů (36,4 miliardy Kč) a tržby společnosti skončily výše, než se čekalo. Firma miliardáře Larryho Ellisona dnes uvedla, že profitovala z výrazného oživení výdajů na počítačové technologie.

Tržby za čtvrtletí do konce února se zvýšily o 37 procent na 8,8 miliardy dolarů, což o 100 milionů dolarů překonalo odhady analytiků z Wall Street. Prodeje nových softwarových licencí, které jsou předním ukazatelem budoucích zisků, se zvýšily o 29 procent na 2,2 miliardy USD.

Čistý zisk po odečtení jednorázových položek vzrostl o 50 procent na 2,8 miliardy dolarů a výsledek 54 centů v přepočtu na akcii překonal odhady o čtyři centy. Oracle díky příznivým výsledkům zvýšil dividendu o 20 procent.

Růst výkonu ve třetím čtvrtletí byl všeobecný a široce založený, uvedl prezident Oracle Mark Hurd. Růstové tempo 30 procent a více zaznamenaly všechny geografické oblasti.

Oracle v uplynulých šesti letech vynaložil více než 42 miliard dolarů na akvizice. Loni expandoval na poli podnikových serverů převzetím společnosti Sun Microsystems za 7,4 miliardy dolarů. Pod Oracle se díky této transakci dostal programovací jazyk Java, který ve světě pracuje ve více než miliardě zařízení, a operační systém Solaris.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK