Co týden dal

20.06.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Referendum o vstupu do EU, návrhy evropského Konventu a odborářské protesty jsou hlavní události tohoto týdne.

Posledních 7 dní ve světě
Dění ve světě je momentálně rozštěpeno do několika ohnisek. Pro Českou republiku po víkendovém referendu nabývá na významu dění v Evropské unii. Zde se kromě přivítání výsledků našeho referenda, diskutuje hlavně o návrhu ústavy EU. Shrnutí hlavních změn naleznete zde: FAKTOGRAFIE-Hlavní změny navržené Konventem do ústavy EU. Případné schválení tohoto návrhu významně ovlivní budoucí tvář EU. Mimo jiné se počítá se vznikem funkce evropského prezidenta a společného ministra zahraničních věcí. Další zprávou z Evropy je zprošťující rozsudek pro předpokládaného budoucího guvernéra Evropské centrální banky. Soud zprostil Tricheta viny, může jít do čela ECB.

V Iráku se situace postupně opět vyhrocuje, opět umírají američtí vojáci. USA reagují domovními prohlídkami a zatýkáním osob spjatých z Husajnovým režimem. Již bylo zadrženo přes 400 osob, řada zbraní a rovněž i milionové částky (USD). Posledním úspěchem Američanů je zadržení osobního tajemníka svrženého diktátora. Strategie amerického prezidenta pro boj s terorismem se však příliš nelíbí zemím OPEC. Ty ji považují spíše za hrozbu, ANALÝZA-OPEC se snaží bránit ropu před americkou hrozbou.

Posledních 7 dní doma
Hlavní domácí událostí tohoto týdne je bezesporu výsledek referenda z minulého víkendu. Kdy se Češi podle očekávání vyjádřili pro vstup do EU, VERZE 4-Češi říkají vstupu do Evropské unie jasné "Ano". Další zprávy již nejsou tak slavnostní, týkají se především plánované vládní reformy. Reforma je kritizována za všech stran, buď jako nedostatečná nebo jako zbytečná. Je s ní však společně s rozpočtem na příští rok spjat osud současné koaliční vlády. V případě neschválení nás pravděpodobně budou čekat předčasné volby.

Proti reformě již proběhli první protesty. V čtvrtek proběhla v Praze první odborářská demonstrace. Zúčastnilo se jí přibližně 2000 lidí, což je méně, než původně odboráři slibovali. Podle prohlášení odborových předáků se však nejedná o demonstraci poslední.

Posledních 7 dní na našem serveru
Tématem pravidelné rubriky FinTriky jsou rady, na co se připravit při cestě na dovolenou do některé z okolních zemí.

Na stránkách Ekonomika máte možnost v podsekci Evropská unie získat spoustu zajímavých a užitečných informací o kandidátských i členských státech EU. Dozvíte se, jak vypadají eurobankovky, euromince a také např.jaká jsou práva občanů EU.

V podsekci Instituce sekce Ekonomika je pro vás aktuální seznam ministerstev, úřadů práce a krajských úřadů včetně telefonních čísel, adres a mailů. Připravujeme pro vás další užitečné seznamy dalších úřadů.

Nezapomeňte také, že aktuální hospodářský vývoj můžete sledovat v podsekcích ČR v číslech a Svět v číslech.

V sekci Kapitálový trh je podsekce Komodity a zde pro vás ve spolupráci s renomovaným komoditním obchodníkem, firmou Colosseum, a.s. zveřejňujeme vždy ve středu seriál na pokračování o komoditním obchodování.


Anketa
Tento týden se anketa samozřejmě nemohla týkat ničeho jiného než prvního referenda v novodobých dějinách ČR. Názory na účast v referendu jsou téměř vyrovnané, obdobně jako samotná účast a neúčast v referendu.

Je 55% účast v referendu o vstupu do EU
úspěch nebo neúspěch?

 


úspěch
neúspěch
nevím, nezajímám se

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU