Co týden dal?

15.08.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I přesto, že prázdniny jsou již v plném proudu a řádí "okurková sezóna", stále se něco děje. Přinášíme Vám proto souhrn těch nejzajímavějších událostí ze světa, z domova i z našeho serveru, které se staly v průběhu tohoto týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Rozpočtové problémy Polska, Maďarska a Slovenska přiměly ekonomické a politické analytiky k přehodnocení vyhlídek těchto zemí na přijetí eura, ukázal ve čtvrtek průzkum Reuters. Předpokládaný termín vstupu těchto tří středoevropských zemí do Evropské měnové unie se tak odsouvá až na rok 2009. Ještě v květnu se rozšíření eurozóny o tyto země očekávalo o rok dříve. Pro Českou republiku se vyhlídky nezměnily, experti nadále čekají, že Česi začnou platit eurem v roce 2009.
Průzkum ukázal, že Polsko, Maďarsko a Česká republika nebudou schopny snížit rozbujelé rozpočtové deficity na úroveň požadovanou v eurozóně před rokem 2007. (Celá střední Evropa přijme euro asi až v roce 2009)

Recese v Německu a Itálii vyústila ve druhém kvartále ve stagnaci ekonomiky eurozóny. Údaje spolkového statistického úřadu ukázaly, že Německá ekonomika je od začátku tohoto roku v hospodářské krizi. Ve druhém čtvrtletí klesl hrubý domácí produkt mezičtvrtletně o 0,1 procenta po poklesu o 0,2 procenta v prvním čtvrtletí. Pokles byl podle úřadu způsoben propadem vývozu v důsledku silného eura. Úřad uvedl, že v meziročním srovnání HDP klesl o 0,6 procenta a po úpravě na stejný počet pracovních dní byl nižší o 0,2 procenta. Ekonomové v tomto měření čekali pokles o 0,1 procenta. Francie zatím makrodata nevydala. Druhá největší ekonomika eurozóny, zveřejní údaje o hrubém domácím produktu 20.srpna. (Eurozóna stagnuje, Německo a Itálie jsou v recesi)

Celý New York i širší okolí až do Kanady postihl ve čtvrtek odpoledne velký výpadek elektřiny. Mezi lidmi se objevily spekulace, zda nejde o teroristický útok, ten však vláda v zápětí vyvrátila. Newyorský starosta oznámil, že jde zřejmě o důsledek požáru v městské elektrárně. "Mohu vás ubezpečit na 100 procent, že nejsou žádné náznaky teroristického činu. Příčina je zřejmě zcela přirozená," řekl starosta Bloomberg televizi CNN.

Posledních 7 dní doma

I tento týden se neustále mluvilo o problémech firem Václava Fischera. Atlantik FT se před dvěma týdny s Fischerem dohodl, že jeho dluhy od věřitelů odkoupí, a poté se stane podílníkem ve všech třech jeho firmách, k čemuž by mělo dojít zhruba do dvou měsíců. Se třemi největšími věřiteli (Komerční bankou, ČSA a Českou správou letišť) se již Atlantik na odkoupení dluhů dohodl. Atlantik FT a Fischer budou mít v budoucnu v cestovní skupině zhruba stejně velké akciové podíly. Fischer dluží ještě menší částky také provizním prodejcům zájezdů. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur shromáždila pohledávky 23 členských a 11 nečlenských agentur celkem za 1,5 milionu korun.
Pojišťovna Allianz prodlouží pojištění letadlům společnosti Fischer Air. Allianz ve středu obdržela od společnosti Atlantik nabídku, na jejímž základě se dnes obě firmy dohodly na způsobu splacení dluhu.

Nejvyšší kontrolní úřad odhalil chyby v hospodaření Pražského hradu v letech 2001 a 2002. Došlo prý k porušení zákona o účetnictví a objevily se i chyby v kompetencích. Prezidentská kancelář totiž převedla na Správu Pražského hradu právo hospodařit s majetkem, který měla spravovat sama. Některé nemovité nebo movité kulturní památky pak neměla v účetnictví ani jedna z organizací, zjistil NKÚ. Nejvyšší kontrolní úřad dospěl rovněž k názoru, že Správa Pražského hradu dostatečně nezajistila plnění investičních funkcí a neoprávněně na jiný účel použila 9,9 milionu korun.

Také v hospodaření Ministerstva pro místní rozvoj se objevily vážné trhliny, když podle NKÚ nesprávně zaúčtovalo majetek za zhruba 6,1 miliardy Kč. Společně s organizacemi, které spadají do působnosti ministerstva, představuje neprůkazně zaevidovaný majetek téměř 8,6 miliardy korun. V letech 2001 a 2002 MMR také podle kontrolního úřadu neoprávněně použilo prostředky státního rozpočtu ve výši zhruba 253 milionů korun. Některé smlouvy byly podle závěru NKÚ uzavřeny v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Schodek na běžném účtu platební bilance v červnu klesl méně, než se čekalo, když se zúžil na 11,11 miliardy korun z květnových 19,28 miliardy, ukázaly úterní udaje České národní banky (ČNB).  Analytici oslovení Reuters čekali ke konci čevna výraznější pokles deficitu na 9,79 miliardy korun. Přímé zahraniční investice se v červnu snížily na 10,30 miliardy korun z 11,52 miliardy za předchozí měsíc, dodala ČNB. 

Ke stávce učitelů se připojují také zaměstnanci finančních úřadů. Chtějí tak podpořit jejich požadavek na zachování 13. a 14. platů. Odboráři finančních úřadů se ve čtvrtek dohodli, že 1. září mezi osmou a devátou hodinou ranní zavřou své úřady.

Prezident Václav Klaus byl včera večer převezen do Všeobecné fakultní nemocnice na pražském Karlově náměstí. Přerušil tak svoji dovolenou v Karlových Varech. Prezidentovi se udělalo špatně po tenisovém zápase. Lékaři soudí, že šlo o dehydrataci organismu. Prezident byl v nemocnici již před dvěma týdny. Podle oficiálních informací přechodil angínu, a trpěl proto bolestí kloubů.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem naší pravidelné rubriky FinTriky jsou tentokrát informace o tom, jak si v nouzi nechat poslat peníze do zahraničí, když Vám na dovolené dojdou. 

V sekci Bankovnictví jsme pro Vás tento týden připravili novou anketu. Tentokrát se ptáme: Jak moc důvěřujete službám on-line bankovnictví?

Do podílových fondů přitékají miliardy peněz. I drobní investoři pochopili, že pro jejich peníze není termínový vklad to nejlepší. Výnosy fondů jsou podstatně vyšší. Spočítejte si, kolik můžete ve fondech vydělat!

Novinkou sekce Ekonomika je denní aktualizace všech makroekonomických údajů.


Nevíte který penzijní fond je který? Při všech těch změnách jejich jmen a slučování, které se v poslední době vyrojily, není ani divu. Právě proto jseme pro Vás v sekci Penze zaktualizovali seznam členů Asociace penzijních fondů. Chcete-li najít všechny potřebné informace o penzijním fondu včetně kontaktů na něj.

Chcete prodat družstevní byt a nevíte jak na to? Nevadí, v našem novém Rádci v sekci Daně se dozvíte vše potřebné!

Pokračuje také naše soutěž. Ve spolupráci s www.epravo.cz a dalšími partnery je pro Vás vytvořena znalostní soutěž, ve které vyhrává bez výjimky každý! Každý účastník totiž získává:

  • slevu ve výši 1 000 Kč na nákup zlatých šperků do klenotnictví a výrobce šperků Moon Bohemia a také 
  • slevu 12% u specializovaného prodejce digitálních videokamer a fotoaparátů D.V.F.

Anketa

Přesně před rokem postihly téměř celou Českou republiku ničivé povodně. Jakmile voda trochu opadla, začalo se plánovat budování lepších protipovodňových opatření. Proto nás zajímal nás názor na to, v jakém stavu se země rok po povodních nachází. Anketa tedy zněla: Jak dopadla plánovaná protipovodňová opatření? Jsou česká města letos připravenější?


ano, určitě jsou
ano, ale stále je co zlepšovat
o nic víc než loni
ne, jsou na tom ještě hůře
nevím

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU