Co týden dal?

22.08.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Opět jste se celý týden nedostali k tomu sledovat dění ze světa, z domova nebo na našem serveru? Nevadí, udělali jsme to za vás...přečtěte si o obrovském útoku na sídlo OSN v Iráku, o boji proti hořícím lesům, o vyhraném jackpotu 112 miliónů, ...

Posledních 7 dní ve světě

Masivní exploze otřásla v úterý budovou Organizace spojených národů (OSN) v Bagdádu. Zahynulo přes 20 lidí a jsou stovky zraněných. Mrtvý je i zvláštní vyslanec OSN v Iráku Sergio Vieira de Mello. Právě jeho kancelář byla zřejmě hlavním cílem útoku, oznámil americký vojenský představitel. Z bývalého hotelu na východě Bagdádu, který OSN využívá jako hlavní irácké sídlo, se po neštěstí valila oblaka černého dýmu. V komplexu pracují stovky zaměstnanců organizace. "Explozi způsobila masivní nálož ukrytá v nákladním automobilu," řekl Bernard Kerik, důstojník americké vojenské policie v Bagdádu. "Získali jsme některé důkazy, jež naznačují, že mohlo jít o sebevražedný atentát."
Americké jednotky v Iráku zajaly Alího Hasana Madžída, bratrance Saddáma Husajna známého jako "Chemický Alí", uvedli ve čtvrtek armádní představitelé. Madžíd, který si svou přezdívku vysloužil nasazením chemických zbraní, jež neváhal použít ani proti iráckým občanům, figuroval jako pátý na seznamu 55 nejhledanějších představitelů bývalého režimu. "Máme jej a dopadli jsme jej živého," řekl Reuters bez dalších podrobností mluvčí ústředního velitelství americké armády na Floridě poručík Ryan Fitzgerald.
Zákonodárci EU volají do boje proti padělání eura. Evropské orgány musí přijmout okamžitá opatření k vymýcení padělatelství eurobankovek, zvláště pokud si má euro získat pevné mezinárodní postavení, uvedla v pondělí předsedkyně klíčového výboru Evropského parlamentu. Christa Randziová-Plathová řekla, že vlivný parlamentní výbor pro ekonomické a měnové otázky projedná tuto záležitost s prezidentem evropské centrální banky Wimem Duisenbergem, až se 10.září objeví ve výboru. "Rychlost a zdatnost, s jakou se padělatelům podařilo napodobit eurobankovky, předčila veškerá očekávání, a to zvláště s ohledem na údajně nezfalšovatelné bezpečnostní prvky, které měly být zakotveny v podobě našich bankovek," řekla.

Více informací z tohoto týdne naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní doma

Výhru 112 931 591 korun získal jen jeden výherce! Stačilo jen vložit šťastná čísla 18, 20, 29, 32, 45 a 46. Podle odhadů společnosti Sazka si na tento tah vsadila celá polovina českého národa. Ted už jen stačí výherci vzít občanský průkaz, potvrzení o sázce a jedinkrát zajít do sídla Sazky.
Hotově dostane max. půl milionu a zbytek mu bude pukázán bezhotovostně. A jedna dobrá zpráva na konec, suma se nedaní!
Jednodenní výstražnou stávku učitelů na 1.září si odsouhlasilo Předsednictvo školských odborů. Pokud se však v září při jednání o rozpočtu nenajde 6 miliard korun, bude stávka zase pokračovat v říjnu.
Žalobu na Komisi pro cenné papíry a Českou tiskovou kancelář podal podnikatel Karel Komárek ze společnosti Atlantik FT. Tato žaloba by měla komisi a ČTK zábranit psaní zpráv, jak vlastně firma Atlantik FT vyřešila dluhy Fischerovy podnikatelské skupiny.

Více informací z tohoto týdne naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem naší pravidelné rubriky FinTriky jsou tentokrát články dokazující jeden důležitý fakt, že v Česku stejně príma jak u moře.  

Zajímáte se o komodity? Chtěli byste spekulovat na komoditních burzách, na futures trzích? Už máte se spekulacemi skušenosti? Máme pro vás novinku!

V sekci Spekulantovy tipy máte možnost studovat grafy, které vám při spekulacích můžou pomoci. Grafy jsou doplněny komentářem odborníků společnosti Colosseum a.s.

V sekci Spekulantovy tipy je také nový TIP! Týká se zlata a vývoje jeho ceny. Zajímá vás, kterým směrem se cena zlata vydá?

V příloze Reality.finance.cz máme již šestý díl na téma "Možnosti pro podlahu".

Pokračuje také naše soutěž. Ve spolupráci s www.epravo.cz a dalšími partnery je pro Vás vytvořena znalostní soutěž, ve které vyhrává bez výjimky každý! Každý účastník totiž získává:

  • slevu ve výši 1 000 Kč na nákup zlatých šperků do klenotnictví a výrobce šperků Moon Bohemia a také 
  • slevu 12% u specializovaného prodejce digitálních videokamer a fotoaparátů D.V.F.

Pokud se na konec prázdnin ještě chystáte vyrazit na cesty tak se nezapomeňte pojistit v našem Prodejním centru. Můžete si vybrat z nabídky 6 pojišťoven a využít až 10% slev.

Anketa

V otázce tohoto týdne jsme vás ptali, zda "Souhlasíte s tím, aby např. státní úředníci, policisté nebo soudci při podezření z korupce museli předložit majetkové příznání celé své rodiny". Z výsledků v grafu níže vyplývá, že tento návrh podporu veřejnosti zřejmě dostane. Korupce vzbuzuje hruzu téměř v každém z nás a tak i  sebemenší boj má smysl.

 


Ano, jsem proti korupci
Ne
Nevím

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU