Čína podpořila ekonomiku snížením minimálních rezerv bank

30.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 30. listopadu (ČTK) - Čínská centrální banka dnes v zájmu podpory ochabující ekonomiky snížila povinné minimální rezervy komerčních bank. Jeden z nástrojů své měnové politiky Peking uvolnil poprvé po třech letech, aby zmírnil napětí na úvěrovém trhu a podpořil aktivitu ve druhé největší ekonomice světa.

Podíl rezerv největších komerčních bank vůči přijatým vkladům centrální banka snížila o půl procentního bodu na 21 procent. Uvolnila tím peníze, které mohou sloužit k poskytnutí dodatečných úvěrů. Snížení rezerv platí od 5. prosince, sdělila banka.

Čínská centrální banka snížila povinné rezervy naposled v prosinci 2008, kdy ekonomický růst v zemi v důsledku globální finanční krize ochabl. Od loňského října až do poloviny roku přitom Peking měnovou politiku v boji proti rostoucí inflaci zpřísňoval a rezervy se zvýšily celkem devětkrát na rekordní maximum 21,5 procenta.

Na krok Číny rychle reagovaly světové finanční trhy. Evropské akcie smazaly ztráty a přešly do kladných čísel, kurz eura stoupl a ceny ropy a dalších komodit v nadějích na obnovení podpory ekonomickému růstu v Číně rovněž posílily.

hp mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK