Evropské akcie po intervenci centrálních bank prudce zpevnily

30.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. listopadu (ČTK) - Akcie na burzách v západní Evropě dnes prudce zpevnily, čímž reagovaly na oznámenou intervenci předních centrálních bank světa. Ty se rozhodly zmírnit napětí na finančních trzích tím, že koordinovanými kroky podpoří likviditu a zpřístupní komerčním bankám úvěry v dolarech a případně i dalších měnách.

Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžných údajů zpevnil asi o 3,3 procenta a uzavřel na hodnotě 979,5 bodu. Zpočátku přitom oslaboval, ztráty ale začal smazávat hned po zprávě o snížení povinných minimálních rezerv, k němuž sáhla čínská centrální banka.

Koordinovaná intervence předních centrálních bank má pomoci především evropským bankám. Jejich akcie také dnes na burzách zpevňovaly nejvíce, takže jejich souhrnný index Stoxx Europe 600 Banks přidal více než čtyři procenta. Zisk v podobném rozsahu měl také index firem, které se zaměřují na základní zdroje.

"Je to známkou toho, že měnové autority jsou připraveny udělat všechno, co je třeba, aby zabránily situaci, kdy zcela zamrznou úvěrové trhy," řekl analytik Michael Hewson ze společnosti CMC Market.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK