ČSÚ oznámí, jak se v Česku ve třetím čtvrtletí vyvíjely mzdy

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o průměrné mzdě v Česku v letošním třetím čtvrtletí. Podle odhadů analytiků oslovených ČTK stoupla mzda meziročně o 2,3 až tři procenta. Ve druhém čtvrtletí průměrná nominální mzda podle ČSÚ vzrostla meziročně o 2,5 procenta, po odečtení inflace, se mzda zvýšila o 0,7 procenta. Loni ve třetím čtvrtletí průměrná mzda činila 23.528 korun.

Ve třetím čtvrtletí podle analytika ČSOB Petra Dufka mzdy vzrostly v podnikatelském sektoru, naopak nižší mzdy byly ve veřejném sektoru. "Reálně se průměrná mzda sice mírně zvýší, ale bude to jedno z posledních navýšení. Čeká nás totiž další zpomalení ekonomiky a stále více je vidět slabší zakázky. Chuť zvyšovat platy proto brzy zmizí," uvedl.

Průměrná mzda by se příští rok měla zvýšit přibližně stejně jako letos. Většina ekonomů očekává, že firmy zvýší mzdy zaměstnancům maximálně o inflaci. Reálně, tedy po odečtení inflace, si ovšem lidé podle jejich odhadů kvůli růstu inflace způsobenému zvýšením daně z přidané hodnoty pohorší. Inflace by měla být v roce 2012 kolem tří procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK