Japonské akcie začaly týden díky Evropě dalším růstem

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh zahájil týden díky nadějím na zastavení dluhové krize v eurozóně dalším růstem. Navázal tak na minulý týden, kdy tokijská burza vykázala nejsilnější růst za poslední dva roky. Na nedělní úsporný plán italské vlády zatím investoři v Asii vyhraněný názor nemají.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru posílil o 0,6 procenta na 8695,98 bodu. Minulý týden získal téměř šest procent. Širší index Topix stoupl rovněž o 0,6 procenta.

Náladu investorů podporují snahy evropských politiků o dohodu, která by vedla k vyřešení dluhové krize. Ve výraznějším růstu však japonskému trhu bránila nejistota v tom, jak investoři nakonec přijmou nedělní úsporný balík italské vlády.

Vláda Maria Montiho dnes představí parlamentu plán úspor a prorůstových kroků v sumě 30 miliard eur (754 miliard Kč). Dnes se sejdou v Paříži lídři Německa a Francie, aby se dohodli na návrzích změn evropských smluv s cílem zpřísnit dohled nad rozpočty a integrovat fiskální politiku. Ve čtvrtek a v pátek se bude konat klíčový summit EU, který bude usilovat o dohodu na přesvědčivém plánu řešení krize.

"Na první pohled nevypadají zprávy z Itálie pro trh špatně, japonští investoři ale nejprve potřebují vidět reakci evropských a amerických trhů," řekl agentuře Reuters Masajoši Okamoto, který řídí obchodování s akciemi ve firmě Jujiya Securities.

Na asijském devizovém trhu kurz eura mírně posílil. Evropská měna těží z opatrného optimismu ohledně Evropy a Itálie, i když před summitem se ještě čekají komplikace a různé zvraty.

Ke konci tokijského obchodování euro k dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3441 USD a navázalo na vzestup o 0,8 procenta za minulý týden. Dolarový index ke koši měn klesl o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK