Analytici: Mzdy příští rok reálně kvůli vyšší inflaci klesnou

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Mzdy by měly v příštím roce růst přibližně stejným tempem jako dosud, domnívají se analytici oslovení ČTK. Kvůli růstu inflace způsobeného zvýšením daně z přidané hodnoty si ovšem ve srovnání s letoškem zaměstnanci reálně pohorší, upozorňují ekonomové. Mzdy by měly příští rok nominálně růst mezi dvěma až třemi procenty.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku průměrná mzda v Česku vzrostla meziročně o 562 korun na 24.089 Kč, byla tak vyšší o 2,4 procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila o 0,6 procenta.

"V příštím roce očekávám růst nominálních mezd na úrovni tří procent. Míra inflace by se poté měla pohybovat lehce nad touto úrovní. Z toho vyplývá, že reálně bude růst mezd stagnovat nebo bude dokonce záporný," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

I analytik GE Money Bank Petr Gapko očekává, že vývoj mezd v budoucnu bude pravděpodobně sledovat podobný trend jako letos. "Nominální mzdy by měly růst, ve světle dnešního ekonomického vývoje a předpokládaného zvýšení DPH však může reálná mzda v příštím roce dokonce mírně poklesnout," upozornil.

Již ve čtvrtém čtvrtletí letos se podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška vlivem vyšší inflace přírůstek reálné mzdy dále přiblíží nule. "Začátkem příštího roku reálné mzdy mohou dokonce mírně klesnout, neboť v prostředí stagnující ekonomiky nebudou podniky ochotné plně kompenzovat svým zaměstnancům přírůstek inflace," uvedl.

"Velmi pomalý růst mezd provází celý letošní rok a v příštím roce situace v mzdách rozhodně pro zaměstnance nebude příznivější. Pomalý růst mezd je jednou z tří hlavních příčin klesající spotřeby domácností," uvedl i hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

I když mzdy stále rostou, bude mzdové dotahování zemí západní Evropy podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory během na dlouhou trať. "Ty nejoptimističtější výpočty ukazují, že Čech bude brát stejnou mzdu jako Němec nejdříve v roce 2037. Existují však i teorie, že dotahování bude ještě výrazně delší. Stačí se podívat na mzdové rozdíly v Německu, kde bývalá NDR stále nedotáhla západní země," uvedl. Rovněž upozornil, že nejčastější mzda je v ekonomice o několik tisíc nižší než mzda průměrná. "Zhruba dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou. Kdybychom chtěli být hodně příkří, řekli bychom, že je tato statistika dobrá tak akorát k tomu, aby rozzlobila zaměstnance, kteří pobírají podprůměrnou mzdu, což je většina," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK