Ceny ropy vzrostly kvůli napětí kolem Íránu

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. prosince (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvýšily kvůli obavám, že dodávky suroviny z Íránu by mohlo narušit rostoucí napětí mezi Teheránem a západními zeměmi. Írán je pátým největším vývozcem ropy na světě.

Kolem 14:15 SEČ se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 1,14 dolaru na 111,08 dolaru za barel. Za celý minulý týden stoupla o více než tři procenta, což představuje její nejvýraznější týdenní nárůst od poloviny října. Americká lehká ropa WTI dnes zdražila o 81 centů na 101,77 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Írán o víkendu varoval, že pokud by Západ vážně uvažoval o blokování íránského exportu ropy, zvýšila by se cena této suroviny nad 250 dolarů za barel. Na Západě se jedná o přitvrzení sankcí vůči Íránu poté, co listopadová zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) dosud nejjasněji naznačila, že íránský jaderný program může vést k sestrojení jaderné zbraně. Teherán tato obvinění popírá.

"Riziko narušení dodávek ropy zůstává vysoké," uvedl analytik ropného sektoru Christophe Barret ze společnosti Crédit Agricole CIB. "(Embargo na íránskou ropu) by vedlo k výraznému narušení rafinace v několika zemích Evropské unie," dodal. K růstu cen ropy podle Barreta přispívají rovněž spekulace ohledně možných vojenských úderů na íránská jaderná zařízení.

Ropný trh také pozorně sleduje vývoj v eurozóně, jejíž představitelé nyní pracují na plánu pro řešení dluhové krize. Podle Barreta mohou ceny ropy tento týden v reakci na zprávy z Evropy výrazně kolísat.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 111,08 109,94 New York - Nymex WTI leden 101,77 100,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK