Pražská burza v úvodu týdne rostla, dařilo se bankám a akciím ČEZ

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Pražský akciový trh zahájil týden růstem a hlavní index PX dnes zpevnil o 1,45 procenta na 901,1 bodu. Burzu nahoru táhly především obě bankovní emise, dařilo se i cenným papírům energetické společnosti ČEZ. V černých číslech se obchodovaly také středoevropské a západoevropské trhy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky si pražský index připsal silný růst, přičemž ještě krátce po poledni mírně ztrácel; akciové indexy v Evropě navazovaly na zisky z minulého týdne. "Převažující optimismus je spojen s úsporným balíčkem předkládaným novým italským premiérem Mariem Montim a na celoevropské úrovni pak s německo-francouzskou iniciativou na změnu smlouvy o Evropské unii, která by měla zabránit opakování nynější krize v budoucnu," dodal Adamkovič.

Cena akcií rakouské Erste Bank stoupla o výrazných 4,34 procenta na 348,70 koruny. Erste si tak za posledních pět obchodních seancí připsala zisk ve výši 20 procent, poznamenal Josef Kohout z Patria Finance. Silné zisky zaznamenaly také akcie Komerční banky, posílily o 3,20 procenta na 3385 korun.

Z velkých emisí rostly i akcie ČEZ, jež se zhodnotily o 1,21 procenta na 759,10 koruny. Kohout upozornil, že s vyšší cílovou cenou pro akcie ČEZ dnes v rámci nové sektorové analýzy přišli analytici Goldman Sachs. Důvodem revize je především přesvědčení banky, že současné ceny emisních povolenek jsou příliš nízké a do dvou let přijde razantní nárůst nákladů emisí energetických firem. Firma ČEZ dnes oznámila, že v rámci privátní emise dokončila prodej dluhopisů v nominální výši 50 milionů eur (asi 1,25 miliardy Kč) se splatností deset let a s kupónem ve výši 4,102 procenta, uvedl Kohout.

Cenné papíry těžařské firmy NWR přidaly 2,24 procenta na 134,85 koruny. Naopak se ztrátou 2,55 procenta na 85 korun uzavřely cenné papíry developera Orco a o více než dvě procenta na 12.050 korun si pohoršily akcie tabákové firmy Philip Morris.

Aktivita obchodníků byla podprůměrná, když objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes nepřesáhl miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK