Akcie v USA zpevnily, zpráva S&P jim ale většinu zisků vzala

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily týden růstem a podobně jako jiné trhy reagovaly na pokračující jednání o řešení dluhové krize v eurozóně. Trhy vkládaly naděje do návrhů francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a německé kancléřky Angely Merkelové. Před koncem obchodování ale hlavní indexy začaly zisky omezovat v reakci na zprávu, že agentura Standard & Poor's by v bezprecedentním kroku mohla hromadně snížit rating hned 15 zemím eurozóny.

Dow Jonesův index přidal 78,41 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,65 procenta na 12.097,83 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil o 1,03 procenta na 1257,08 bodu, index Nasdaq Composite vzrostl o 1,10 procenta na 2655,76 bodu. Během dne byly zisky mnohem větší a u některých indexů dosahovaly až dvou procent.

V pondělí se pozornost investorů zaměřila hlavně na schůzku mezi Sarkozym a Merkelovou, kteří se v Paříži sešli, aby se dohodli na postupu před klíčovým summitem Evropské unie. Ten bude na konci týdne a finanční trhy do něj vkládají velké naděje. Měl by totiž ukázat, jakým způsobem by eurozóna chtěla řešit svou dluhovou krizi. Ta ohrožuje nejen Evropu, ale i hospodářský růst ve zbytku světa.

Právě přetrvávající nejednotnost evropských politiků při řešení krize a také rizika, jimž v této souvislosti čelí ekonomiky jednotlivých zemí, vedla agenturu S&P k tomu, že přeřadila ratingové známky 15 zemí eurozóny do režimu pozorování s negativním výhledem. Snížení ratingu tak nyní hrozí například i Německu, rating Francie by agentura mohla snížit dokonce až o dva stupně.

"Je zde skrývaná poptávka, lidi se vymluví na všechno, jen aby se mohli vrátit na trh. Předpokládají, že je zde až příliš velký pesimismus," poznamenal k situaci na trhu analytik Brian Gendreau ze společnosti Cetera Financial Group. Připomněl, že se zlepšuje stav americké ekonomiky, ačkoli trhy si mnohem víc všímají zpráv o nelehkých politických jednáních o snižování rozpočtových výdajů.

Na devizových trzích se zpočátku zvyšoval kurz eura, jemuž pomohly právě naděje na řešení evropské dluhové krize. Později se ale jednotná evropská měna vydala dolů v reakci na zprávu ratingové agentury. Během obchodování měna reagovala pouze na neoficiální informace, k nimž se jako první dostal ekonomický list Financial Times (FT). S&P chystané snížení ratingu sdělila až po skončení obchodování.

Euro k dolaru oslabilo až na 1,3374 USD, zatímco než se zpráva objevila na webu FT, vystoupilo až na 1,3486 USD. V době, kdy obchodování v New Yorku končilo, bylo euro blízko 1,3391 USD, a vykazovalo tak pokles zhruba o 0,1 procenta. Proti japonskému jenu euro kleslo o 0,5 procenta na 104,06 JPY, dolar k jenu ztratil 0,4 procenta na 77,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK