Mikloš: Plán Německa a Francie by mohl snížení ratingu zabránit

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. prosince (ČTK) - Plán řešení evropské dluhové krize, který prosazují Německo a Francie, by mohl zabránit avizovanému snížení ratingu členských zemí eurozóny. Podle agentury Reuters to řekl slovenský ministr financí Ivan Mikloš. Reagoval tak na zprávu mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's, která přeřadila rating 15 zemí eurozóny do režimu pozorování s možností snížení. Hromadné snížení ratingových známek by bylo naprosto bezprecedentním krokem.

"Pokud bude ten návrh přijat, a já si myslím, že přijat bude, pak by to měl být dostatečný signál," řekl Mikloš k plánu zástupců Francie a Německa. V pondělí spolu jednali prezident Nicolas Sarkozy a kancléřka Angela Merkelová, kteří mimo jiné podporují centralizaci rozpočtů a chtějí prosadit změnu smlouvy o Evropské unii. Za klíčové však považují zpřísnění rozpočtové disciplíny.

Krok ratingové agentury je o to překvapivější, že přišel jen krátce po schůzce mezi Sarkozym a Merkelovou. S&P nicméně uvedla, že vyčká na konec týdne, kdy se má konat klíčový summit lídrů eurozóny. Výsledek summitu pak vezme v úvahu při revizi ratingových známek. Trhy byly do určité míry připraveny na to, že by o nejvyšší rating mohla přijít Francie, nikdo však nečekal, že by stejný osud mohl postihnout i Německo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK