Koruna maže pondělní zisky k euru i dolaru

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne ztratila část pondělních zisků k evropské měně a veškeré k dolaru. Podle údajů Patria Online byla koruna v 11:00 slabší vůči euru o 13 haléřů na 25,24 Kč/EUR a k dolaru o 24 haléřů na 18,88 Kč/USD.

Na středoevropských měnách je podle Tomáše Vlka z Patria Finance znát zpráva ratingové agentury S&P, která přeřadila hned 15 zemí eurozóny do režimu pozorování s možností snížení ratingu. "Toto opatření motivované systémovým rizikem eurozóny odradilo euro od dalšího postupu vzhůru a naopak vedlo k propadu kurzu," dodal. Americký dolar vůči euru posílil na 1,3372 USD/EUR.

Dnešnímu oslabení koruny podle Vlka nezabránilo ani prohlášení guvernéra České národní banky Miroslava Singera v rozhovoru s časopisem Rock & Pop, že pokud bude kurz koruny dál klesat a začne vytvářet tlak na růst inflace, mohla by ČNB sáhnout ke zvýšení základních úrokových sazeb. Vzhledem k tomu, že sazby jsou na rekordním minimu, prostor k jejich růstu je teď podle něj značný.

Ranní data o maloobchodních tržbách podle Vlka vyšla zhruba v souladu s odhady a na kurz neměla znatelný vliv. Podle ČSÚ říjnové maloobchodní tržby bez očištění se meziročně zvýšily o 1,5 procenta po zářijové stagnaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK