CZALPA:Piloti chtějí s ČSA jednat. Setkání by mohlo být ve středu

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Protestující piloti chtějí s vedením ČSA zasednout k jednacímu stolu opět ve středu. ČTK to dnes řekl mluvčí Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA) Filip Gaspar s tím, že sdružení na jednání už obdrželo pozvánku. Mezitím stále ale platí stávková pohotovost a místo pilotů ČSA létají cizí posádky.

Podle pondělního vyjádření vedení společnosti ČSA pokračování diskusí podmiňují omluvou Gaspara za to, že označil prezidenta aerolinií Phillippa Moreelse za tuneláře. Zástupce pilotů se ale omlouvat nehodlá, tunelářem prý šéfa ČSA nenazval.

Projednání organizačních změn ve společnosti se mělo uskutečnit už v pondělí, ale zástupci CZALPA na něj nebyli připuštěni, řekl ČTK Gaspar. Zároveň věří, že se středeční setkání s vedením uskuteční a že zástupcům protestujících pilotů už nebude zaměstnavatel nikterak bránit v pohybu po budově ČSA.

Zatím se podle Gaspara sdružení pilotů připravuje na stávku. "Nejde nám o to poškodit společnost. Chceme vyřešit problém, který tady je, a pokud bude zájem ze strany politiků, to řešit, nebo pokud bude zájem ze strany managementu jednat, tak jsme na jednání připraveni," zopakoval Gaspar.

Protestující piloti v pondělí zveřejnili otevřený dopis poslancům a senátorům, v němž vyzývají k co nejrychlejšímu prodeji společnosti. První reakce od politiků už sdružení dostalo, kdo konkrétně se k výzvě vyjádřil, nicméně neuvedlo.

Piloti zároveň připravují internetovou petici v jejíž rámci by se k situaci v ČSA mohla vyjádřit veřejnost. Zaměstnanci ČSA se k situaci už nyní mohou vyjadřovat v podpisových arších. Připravovaná petice, jejíž konkrétní text sdružení dokončuje, bude umístěná na veřejně přístupných internetových stránkách, dodal Gaspar.

Protesty pilotů v minulém týdnu vyvolalo převádění letadel z mateřské společnosti na charterovou dceřinou společnost Holidays Czech Airlines, do níž ČSA přesunuly 11 svých letadel. Podle CZALPA jde o vyvádění majetku ze společnosti a ohrožování pozice ČSA na trhu. Firma zároveň uvedla, že propustí 100 dopravních pilotů, tedy zhruba třetinu. Přibližně stejný počet míst vytvoří ve společnosti Holidays Czech Airlines, kde však piloti mají jiné mzdové ohodnocení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK