Na českém trhu se objevil sýr ze Slovenska s obsahoval listerie

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Na tuzemský trh se dostal výrobek "Sýrové nitě přírodní" ze Slovenska obsahující nebezpečné bakterie listerie, informovala dnes Státní veterinární správa (SVS). Veterináři se informaci dnes dozvěděli z unijního systému rychlého varování (RASFF). Podle mluvčího SVS Josefa Dubna nelze vyloučit, že výrobek se již dostal do obchodů. Bude proto stažen z trhu a vracen dodavateli či zlikvidován.

Zásilku od slovenského výrobce Bačovské syry Svederník o celkové hmotnosti 40 kilogramů 25. listopadu obdržel dovozce z Olomouce. Případ proto řeší Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj.

"Pokud by se již výrobek dostal do tržní sítě, což nelze vyloučit, bude stažen, a kdo si jej koupil, nechť jej vrátí tam, kde jej zakoupil," uvedl Duben.

Listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí zpravidla odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou.

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.

mjr vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK