Vláda bude jednat o změnách v rozpočtovém určení daní

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Vláda na svém středečním zasedání projedná novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která se týká rozdělování sdílených daní mezi obce. Sdílené příjmy obcí by podle ministerstva financí měly být posíleny o 8,5 miliardy korun na úkor národních dotačních titulů ve státním rozpočtu, které loni činily zhruba 40 miliard korun, a z dosavadního příspěvku na školství. Vyplývá to z údajů ministerstva financí. S návrhem nesouhlasí největší města, která podle svého vyjádření přijdou o miliardy korun, což ohrozí fungování základních služeb. MF předpokládá, že zákon vstoupí v účinnost od roku 2013.

"Byl bych velký, velký a naivní optimista, kdybych se domníval, že ve středu dojde k jednoznačné dohodě," řekl v pondělí večer k plánovanému jednání o rozpočtovém určení daní ministr financí Miroslav Kalousek. Jde podle něj o předlohu, o které se povede "velmi živá" diskuse.

ODS a TOP 09 totiž dosud nenašly shodu nad tím, jak by měly vypadat změny v rozpočtovém určení daní, které má ve středu projednat vláda. Premiér Petr Nečas (ODS) dnes odmítl údajně "jánošíkovský přístup" TOP 09 a spor označil za umělý.

Návrh TOP 09 a Starostů Nečas a předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura označili za nevýhodný. Neodpovídá podle nich tomu, co je uvedeno v koaliční smlouvě. ODS prosazuje zvýšení peněz z rozpočtového určení daní ze současných 116,8 miliardy korun na 130,7 miliardy korun a přednostně chce přidávat obcím od 500 do 20.000 obyvatel. Příspěvek pro Brno, Ostravu a Plzeň by měl zůstat na současné úrovní. Praze navrhuje ubrat jako městu a přidat jí peníze jako kraji.

Podle návrhu ministerstva financí by se měl největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele týkat obcí od 2000 do 10.000 obyvatel. Celkem 6241 obcí by mělo dostat v novém systému navíc 13,5 miliardy korun. Daňové příjmy čtyř největších českých měst by měly od roku 2013 klesnout celkem o 4,9 miliardy korun.

Podle zástupců Prahy, Brna, Ostravy a Plzně by navržené změny v rozpočtovém určení daní ohrozily fungování základních služeb, které města poskytují. Praha by podle návrhu přišla ročně o 2,2 miliardy korun, Brno, Ostrava a Plzeň o 900 milionů korun.

Návrh počítá i se čtyřletými kompenzacemi ztrát čtveřici velkých měst. "V prvním roce účinnosti nového modelu by kompenzace pokryly většinu předpokládané ztráty, od dalšího roku by klesaly výrazněji," uvádí materiál.

V propočtu sdílených daní návrh počítá také se zvýšením váhy kritéria prostého počtu obyvatel jako prvku, který přispěje ke snížení rozdílů v příjmech na obyvatele - navrhuje se zvýšení z dosavadních tří procent na deset procent. Nově by v propočtu měl být podle materiálu zohledněn i počet dětí a žáků v mateřských školách a základních školách.

Obce a kraje nyní mají podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty a daní z příjmů. Kraje podle současného zákona dostávají 8,92 procenta a obce 21,4 procenta z celostátního hrubého výnosu těchto sdílených daní. Daň z nemovitosti je 100procentním příjmem obce.

Výnosy některých daní se podle zákona rozdělují mezi stát, kraje a obce. Těmi jsou daň z přidané hodnoty (DPH), daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků, daň z příjmů fyzických osob vybíraná srážkou podle zvláštní sazby, daň z příjmů fyzických osob samostatně výdělečně činných a daň z příjmů právnických osob.

Jednotlivá kritéria a jejich váhy v propočtu sdílených daní

Platné znění zákona o RUD Rozloha katastrálních území 3 % Prostý počet obyvatel 3 % Postupné přechody* 94 %

Návrh Rozloha katastrálních území 3 % Prostý počet obyvatel 10 % Postupné přechody* 80 % Počet dětí MŠ, žáků ZŠ 7 %

*Kritérium počtu obyvatel obce upraveného příslušnými koeficienty

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK