Pražská burza vybírala pondělní zisky, nedařilo se bankám a ČEZ

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Pražská burza podobně jako další evropské trhy dnes vybírala pondělní zisky. Hlavní index PX skončil níže o 1,24 procenta na 889,9 bodu. Výsledek nejvíce ovlivnily velké emise v čele s oběma bankami, které odepsaly okolo dvou procent. Se ziskem zakončily dnešní seanci pouze akcie textilky Pegas Nonwovens, pojišťovny VIG a tabákové společnosti Philip Morris, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky otevřely dnes evropské trhy do ztrát v reakci na snížení výhledu ratingu pro 15 ze 17 členských zemí eurozóny. "Varování agentury S&P však nemělo na trhy nijak drtivý dopad a hlavní indexy postupně část ranního poklesu umazaly," uvedl Adamkovič. Poznamenal, že pražský index se znovu dostal pod hranici 900 bodů, kterou v pondělí překonal poprvé po třech týdnech.

V Praze nejvýrazněji ztratily akcie Erste Bank, které si pohoršily o 2,18 procenta na 341,10 Kč. Dnes nejvíce obchodované cenné papíry Komerční banky odepsaly 1,92 procenta na 3320 korun.

Energetická společnost ČEZ oslabila o 1,73 procenta na 746 korun. Čtvrtá velká emise, telekomunikační operátor Telefónica ČR, zlevnila o 0,41 procenta na 384,50 Kč.

O více než dvě procenta na 177,61 Kč klesly cenné papíry technologické společnosti KIT digital. Přes procento ztratily akcie sítě autobazarů AAA Auto, těžební NWR a developera Orco.

Aktivita obchodníků byla podprůměrná a objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD přesáhl 770 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK