Sněmovna znovu schválila zavedení trestní odpovědnosti firem

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Firmy budou od roku 2012 trestně odpovědné. Soudy je budou moci pokutovat, zabavit jim majetek a za vážná provinění je budou moci i zrušit. Počítá s tím zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který dnes opět schválila sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Václava Klause.

Průlomovou změnu trestního práva, která má přispět k boji proti organizovanému zločinu a korupci, předložila vláda kvůli českým závazkům vůči EU a Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Předlohu znovu kromě poslanců vládní koalice podpořila také opoziční ČSSD.

Prezident své veto vysvětlil mimo jiné tím, že norma popírá vazbu mezi pachatelem a trestem, je spíše příkladem alibismu než snahy potrestat konkrétní viníky trestných činů a směřuje proti trendu odbourávat institut kolektivní viny. "Trestné činnosti se však může dopustit pouze konkrétní člověk, nikoli instituce," poznamenal Klaus.

Firmy budou moci být podle zákona stíhány pro téměř osm desítek trestných činů. Proviní se, jestliže trestný čin spáchá její manažer, zaměstnanec nebo jednatel, pokud by tím firma získala prospěch. Firma nebo organizace má být odpovědná i tehdy, když se konkrétní viník nenajde. Hospodářská komora a část právníků varovaly před zneužíváním zákona.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK