Vláda má dnes jednat o změnách v rozpočtovém určení daní

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Vláda má na programu svého dnešního zasedání novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která se týká rozdělování sdílených daní mezi obce. Sdílené příjmy obcí by podle ministerstva financí měly být posíleny o 8,5 miliardy korun na úkor národních dotačních titulů ve státním rozpočtu, které loni činily zhruba 40 miliard korun, a z dosavadního příspěvku na školství. Zda ale návrh ministerstva vláda schválí, není jisté. S návrhem nesouhlasí největší města a na předloze se nedohodly ani ODS a TOP 09.

Podle návrhu ministerstva financí by se měl největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele týkat obcí od 2000 do 10.000 obyvatel. Celkem 6241 obcí by mělo dostat v novém systému navíc 13,5 miliardy korun. Daňové příjmy čtyř největších českých měst by měly od roku 2013 klesnout celkem o 4,9 miliardy korun.

Podle zástupců Prahy, Brna, Ostravy a Plzně by navržené změny v rozpočtovém určení daní ohrozily fungování základních služeb, které města poskytují. Praha by podle návrhu přišla ročně o 2,2 miliardy korun, Brno, Ostrava a Plzeň o 900 milionů korun.

Vláda má dnes projednat také výši příjmu, od níž se platí nemocenské pojištění, nebo rozhodnout o tom, o kolik se zvýší minimální mzda. Na programu má dnes například i prodej části nepotřebného majetku na železnici a novelu stavebního zákona. Ta má upravit postavení veřejnosti ve stavebním řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK