Japonské akcie díky plánům EU stouply na čtyřtýdenní maximum

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně vzrostly a jejich hlavní index se vyhoupl na nejvyšší úroveň za čtyři týdny. Trh táhly vzhůru naděje na to, že evropským politikům se na konci týdne podaří přijmout přesvědčivý plán řešení dluhové krize eurozóny.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,7 procenta na 8722,17 bodu a smazal úterní ztrátu. Širší index Topix vzrostl o 1,6 procenta na 749,63 bodu.

Náladu na trzích nyní podporují vyhlídky na příznivý výsledek klíčového summitu Evropské unie na konci týdne. Pondělní varování agentury Standard & Poor´s před snížením ratingů 15 zemí eurozóny zvýšilo naděje na to, že politici ve strachu z katastrofy přijmou změny smlouvy o EU, které navrhuje Německo s Francií. V tisku se také objevily zprávy, že se bude jednat i o dalším posílení kapacity záchranného fondu pro eurozónu (EFSF).

Obchodování ale bylo slabé, protože investoři si ohledně vývoje v eurozóně zachovávají opatrnost. Trh se připravuje také na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB), která by mohla rozhodnout o dalším snížení úrokových sazeb a naznačit, zda chystá nějaké nové protikrizové kroky.

Na asijském devizovém trhu euro mírně posílilo. Pohyby však byly omezené, protože investoři jsou opatrní a do nových pozic se před zasedáním ECB a summitem nepouštějí.

Kurz eura ke konci tokijského obchodování stoupl o 0,1 procenta na 1,3418 USD a dostal se téměř cent nad úterní minimum 1,3334 USD. Dolar vůči jenu zůstal beze změny na 77,75 JPY. Australský dolar mírně posílil díky zprávě o meziročním růstu australské ekonomiky za třetí včtí o 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK