Průmyslová výroba v ČR v říjnu mírně zrychlila růst na 1,7 pct.

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Průmyslová výroba v říjnu meziročně vzrostla o 1,7 procenta, což představuje zrychlení po zářijovém revidovaném růstu o 1,6 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce v průmyslu po očištění od sezonních vlivů vyšší o 0,1 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Hodnota nových zakázek vzrostla meziročně o 2,1 procenta.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která nejvíce přispěla k meziročnímu růstu říjnové produkce, vzrostla o 16,6 procenta. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků meziročně stoupla o tři procenta a výroba elektrických zařízení se zvýšila o 3,4 procenta. Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 17,2 procenta. Výroba potravinářských výrobků se snížila o 6,7 procenta a výroba chemických látek, chemických přípravků o devět procent.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se v říjnu meziročně zvýšily o 2,6 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 13,1 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 6,4 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 8,4 procenta, zatímco tuzemské klesly o 7,8 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla výroba chemických látek a chemických přípravků o 13,2 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v říjnu meziročně zvýšil o 1,9 procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 3,1 procenta na 25.561 Kč.

Průmyslová produkce v zemích Evropské unie podle údajů Eurostatu v září meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 2,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK