Počet balíků na poštách vzrostl před Vánoci na dvojnásobek

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Počet doručovaných balíků na České poště se před Vánoci proti běžnému období zdvojnásobil. Zároveň je o třetinu vyšší než ve stejném období loni. ČTK to dnes řekl mluvčí pošty Ivo Mravinac. Konkurenční TNT Express hlásí nárůst proti loňsku o 15 procent.

"Nárůst přepravených balíků enormně vzrůstá, v současné době jsme na číslech, které odpovídají posledním třem dnům před Štědrým dnem loňského roku," uvedl Mravinac s tím, že zákazníci v současnosti podávají 130.000 obchodních balíků.

Třetinový pokles naopak pošta zaznamenala u balíků ze zahraničí. Důvodem je jarní změna zákona o DPH, která výrazně snížila limit pro dovoz zboží bez daně a cla ze zemí mimo EU. Zatímco doručování balíků kleslo o 34 procent, o 21 procent narostlo množství doručovaných listovních zásilek. Ty mohou být až do hmotnosti dva kilogramy, což podle mluvčího mnohdy nahradí dražší balík.

Hitem letošních Vánoc je podle statistiky posílaného zboží jednoznačně malá elektronika, hračky, ale více se posílají ve srovnání s loňským rokem také luxusní módní značky a domácí potřeby. "Před Vánoci už tradičně sílí objednávky přepravy zboží z Asie do Čech, v této oblasti jednoznačně vede elektronika, zároveň i přes veškeré signály stagnace v eurozóně však pozorujeme také předvánoční nárůsty exportů od českých výrobců nebo z distribučních center do zemí Evropy," uvedl obchodní a marketingový ředitel TNT Express ČR Petr Zajíc.

Podle zkušeností soukromých doručovatelských firem by měla být provozní předvánoční špička během příštího týdne, pošta čeká nejvíc doručených zásilek až těsně před Štědrým dnem.

jsa mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK