Nezaměstnanost na Vysočině v listopadu vzrostla na 8,3 procenta

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 8. prosince (ČTK) - Nezaměstnanost na Vysočině v listopadu stoupla o dvě desetiny procentního bodu na 8,3 procenta. Podle dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí na konci minulého měsíce hledalo na území celého kraje práci 22.243 lidí, ve srovnání s říjnem jich bylo o 665 víc. Nezaměstnanost se zvýšila poprvé od letošního července. Růst teď zaznamenaly čtyři z pěti okresů Vysočiny. Na Pelhřimovsku míra nezaměstnanosti stagnovala.

Na Pelhřimovsku hledalo na konci listopadu nové místo 1940 lidí, nejméně v celém kraji. Míra nezaměstnanosti tam zůstala na říjnových pěti procentech. Na Havlíčkobrodsku stoupla nezaměstnanost minulý měsíc o jednu desetinu procentního bodu, na Jihlavsku a na Žďársku to bylo shodně o dvě desetiny.

Třebíčsko, které je hospodářsky nejslabším regionem Vysočiny, se vyrovnává s listopadovým zvýšením nezaměstnanosti o 0,7 procentního bodu na 11,3 procenta. V tomto okrese si koncem uplynulého měsíce hledalo práci přes 6700 lidí, ve srovnání s Pelhřimovskem víc než trojnásobný počet.

Kvůli zhoršení situace na trhu práce se Třebíčsko objevilo na jednom z prvních míst i v celostátních statistikách. Na jedno volné pracovní místo tam teď připadá přes 50 uchazečů o práci, a to je největší počet mezi regiony v Česku. Průměr v republice je přibližně 13 uchazečů. Na celé Vysočině evidoval úřad práce na konci listopadu zhruba 1100 volných pracovních míst, oproti říjnu jich asi 200 ubylo.

Na Vysočině se nezaměstnanost naposled zvýšila letos v červenci. V srpnu, stejně jako v říjnu, nastala stagnace a v září míra nezaměstnanosti o čtyři desetiny klesla. V kraji je teď situace příznivější než před rokem, kdy byla nezaměstnanost vyšší o 0,6 procentního bodu. Uchazečů o práci bylo tehdy skoro o 2000 víc.

V celém Česku byla na konci listopadu osmiprocentní nezaměstnanost oproti říjnovým 7,9 procenta. Lidí bez práce přibylo v 61 okresech.

vst dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK